Wellness i Baden – Tysklands lange vindistrikt

1487
På en regnvejrsdag i Baden-Baden skal man da nyde det varme vand fra kilderne

Ferie i autocamper #7

Vi er på vej mod Bodensee og vælger at tage en overnatning i Baden-Baden. I denne historiske kurby skal vi have en solid dosis wellness nu, hvor vejret dikterer vand fra oven.

Byen ligger i et kuperet landskab, hvor romerne ca. 70 år f.Kr. fandt de mineralske kilder og opførte to skønne badeanlæg: Kejserbadet og Soldaterbadet. Ved vores ankomst kører vi rundt for at finde en p-plads i centrum. Det opgiver vi med en pæn lang Wohnmobil og ender på en stellplatz blandt andre i ‘rullende feriehuse’. Vi snupper derfor vores cykler og trodser regnen ca. 3 km ind til centrum ad fin cykelsti.

Inde i Caracella Therme står den på massiv wellness, og vi giver os hen i varme bade inde som ude, boblebade, strømbassin, kolde dyp, aroma-dampbad og går senere en etage op til en lang række sauna-muligheder i Saunalandschaft – her forgår det uden textiler på kroppen. Pust ud! Tag en dyb indånding! Mærk fornyet energi!

Næste gang skal vi have længere tid til at nyde thermalbadene i Baden-Baden

Baden-Baden bliver et gensyn

Disse thermer er en rejse værd. Køb hellere en billet til mindst 3 timer. Du kan tilmed spise i dit badetøj, som et afbræk mellem dine mange bade og hvil i magelige liggestole under røde varmelamper. Næste gang vi kommer hertil, skal vi også i det ældre Friedrichsbad fra 1877 og føle os som datidens konger og kejsere, der nød livet her.

Baden-Baden er historisk, hyggelig, overskuelig, strutter af velstand og fyldt med dejlige caféer og restauranter. Sidder pengene løst, er her gode muligheder for at fyre dem af på Tysklands ældste casino eller i eksklusive modebutikker eller på køb af kunst. Men mindre kan også give store oplevelser fx et besøg på kunstmuseet Frieder Burda.

Durbach ligger i dalen omgivet af vinmarker

Vindistriktet Baden

Baden-Baden ligger i Tysklands 3. største vindistrikt, Baden. Her løber Badische Weinstrasse langs Rhinen helt til Schweiz og fortsætter langs nordsiden af Bodensee. En stor del af distriktet ligger parallelt med Alsace og producerer masser af kvalitetsvine, der udfordrer de franske rivaler mod vest.

Vi kører til Durbach, der ligger i en dal omgivet af skrånende vinmarker. På afstand virker de nærmest nyfriserede med deres lange rækker af vinstokke, der bølger nedad bjergsiderne. På toppen af bjerget i 380 meters højde ligger Schloss Staufenberg med fantastisk udsigt, udskænkning og salg af vinslottets egne vine, café og festsal. Her er i sommersæsonen masser af bryllupper.

Slottet har dyrket vin på sine marker siden 1300-tallet.

På byens festplads er der indrettet en stellplatz. Her parkerer vi, inden vi til fods går op til slottet for at nyde udsigten. Dagen før kørte vi op til slottet ad stejle, smalle og bugtende bjergveje, hvor der bare ikke skulle komme modkørende. De få, der kom, holdt ind på små passérpladser.

Mange af vinmarkerne omkring Durbach ser nyfriserede ud.

På vinotek i Durbach

Et godt sted af smage på områdets andre vine – end markgrevens oppe på slottet forstås – er i Vinothek’et tilhørende Durbachs vinkooperativ. Vi smager på en del af områdets liflige hvidvine; Riesling, Grauburgunder, Chardonney og Sauvignon Blanc.

Inden vi forlader byen med det historiske slot Staufenberg, der kan føres tilbage til 11. århundrede, skal Markgraf von Baden lige nævnes. Hans slægt har i århundreder besiddet det kæmpestore område fra Baden-Baden til Bodensee, hvor den nulevende, 83-årige Markgrev bor på Schloss Salem.

På hans vinmarker ved Bodensee er det især rødvine, der produceres, mens det især er hvidvine omkring Durbach.

Læs hvordan vi svømmer i drikkevand i Tysklands største sø