Vinbyen Neustadt an der Weinstrasse

1217
Hambacher Schloss kan ses langvejs fra

Ferie i autocamper #5

Vest for Neustadt a.d. Weinstrasse ligger de skovklædte bjerge, der er en del af Pfälzerwald – Tysklands længste sammenhængende skovområde. Bjergene i 6-800 meters højde gør deres til, at klimaet langs vinruten er fremragende til netop vindyrkning.

Neustadt a.d. Weinstrasse er hovedbyen på vinruten, og det er især Markplatz med flotte bygninger omkring og gaderne i Altstadt, der er værd at opleve. I Hauptstrasse 51 ligger byens ældste bindingsværkshus fra 1337.

Byens ældste Gasthaus, Steinhäuser Hof i Rathausstrasse 6A, med tilhørende restaurant Urgestein (1 Michelin stjerne) er virkelig besøget værd. Vi overnattede der for 6 år siden og spiste en skøn middag – det var dog inden, de fik stjernen – men spitzenklasse.

Herinde ligger Urgestein – en Michelin-restaurant i en fredet bygning

Stor gæstfrihed og gratis overnatninger

Camperen parkerer vi i Hambach, en forstad der er vokset sammen med Neustadt a.d. Weinstrasse. Vi overnatter i gården ved Hambacher Schloss Kellerei – et vinudsalg, der er med i Winzer Atlas og derfor gratis. To yderst kvalificerede vinsmagninger bliver vi budt på; 5-6 hvidvine på ankomstdagen og lige så mange rødvine den følgende dag.

Hvem kan ikke lide så fornem behandling? Vi får endda gratis el i to døgn – og hyggelig snak med de ansatte på lageret og i vinbutikken. Hvis der blandt læserne skulle være nogle, der ikke kører i autocamper, så kan I stadig overnatte her, for Hambacher Winzer Hotel-Restaurant er en del af dette herlige sted.

Denne Winzer er et kooperativ, der producerer 400.000 flasker årligt fordelt på 90 forskellige vine med en overvægt af rødvin. Kvaliteten er utrolig høj, hvilket en lang række guldmedaljer vidner om. Til gengæld er priserne lave. De fleste flasker koster 4-5 €, fordi man køber direkte fra producenten.

ET TIP: Skulle de to camperpladser i deres gård være optaget, så ligger der en mindre stellplatz nærved – og lige nedenfor den et herligt friluftsbad, Freibad Hambach. Entré 3,5 €.

Vi smager en masser dejlige hvid- og rødvine – og køber lidt med til vores videre tur

Fra vores Winzer cykler vi på opdagelse i Neustadt og Hambach. Også i sidstnævnte har vinproduktion været et omdrejningspunkt i århundreder. I Schloss Strasse med 500 år gamle huse vokser vinranker ved næsten alle huse, mellem husene og rundt om dem. I en del af husene er der enten en Weinstube eller den moderne udgave – et Vinothek.

Nogle af gaderne er stejle og løber op ad bjerget. Her er gode vandre- og cykelmuligheder med flotte udsigtspunkter. Vi tog cyklerne hele vejen op til slottet, hvor en stor begivenhed i 1832 satte gang i tyskernes kamp for demokrati og frihedsrettigheder.

De ældste af slottets mure er fra år 1100 og metertykke

Hambacher Schloss blev startskuddet

Siden 1100-tallet har der på dette bjerg ligget en borg. Udsigten er formidabel. På en dag med klart vejr kan man tydeligt se Mannheim 60 km borte, og Speyer domkirkes tårne blot 20 km herfra i luftlinje.

Men det var en folkelig protestmarch 27. maj 1832, hvor ca. 30.000 mennesker vandrede fra Neustadt til borgen, der for alvor placerede Hambacher Schloss i Tysklands historie. Under stærk påvirkning fra de franske revolutioner krævede folkemassen ytringsfrihed, pressefrihed, forsamlingsfrihed m.m.

Slottet er af flere omgange blevet genopbygget og har en fin udstilling om Tysklands lange vej til demokrati. Det tyske flags farver; sort, rød og gul stammer fra denne march og manifestation i 1832 og museet udstiller beviset herpå.

Slottet har i 2015 fået Europæisk Kulturarvs anerkendelse. Det bruges ofte til konferencer, politiske samlinger, virksomheders præsentationer, ligesom det er et yderst populært sted at holde bryllup. I den tilhørende restaurant fra 2012 er der også en flot panorama-terrasse.

Læs hvordan du overnatter gratis hos vinbonde