Vi svømmer i drikkevand i Bodensee

3938
Bodensee i det allersydligste Tyskland har masser af cykel- og vandrestier - samt bademuligheder.

Ferie i autocamper #8

I Autocamperen er vi nået til Bodensee i udkanten af de sydtyske Alper, hvor vi tilbringer et par dage. Bodensee er Tysklands største sø, men en god del af dens sydlige søbred ligger i Schweiz og Østrig. Mon de også anser søen som deres største?

Stor er søen ihvertfald – hele 63 km lang og 14 km på sit bredeste sted. Mod vest har den to forgreninger; Überlinger See og Untersee. Vi kører ud på øen Reichenau i søens vestlige ende. Øen ligger i Untersee og har forbindelse til fastlandet via en landtange, hvor landevejen er en del af Deutsche Allénstrasse. Cykelstier og vandreruter er her mange af til alle dele af øen.

På vejen hen til vores overnatningssted passerer vi utallige gartnerier og velanlagte vinmarker. Stellplatzen ligger i øens vestlige ende op til en hyggelig campingplads med lille strand, café og restaurant med udsigt over søen.

Morgenkaffe ved søbredden efter en dejlig svømmetur. Så er dagen godt i gang.

Rhinen leverer vandet

Vandet i Bodensee kommer fra Rhinen, der har sit udspring i Schweiz. Søens vand er Europas største drikkevands-reservoir, og det bliver drukket i bl.a. Stuttgart 150 km nordpå. Vi tester vandet på egen krop, idet første aktivitet efter lejrslagning er en svømmetur før aftensmaden. Vandet er behageligt svalt på denne hede julidag. Sigtbarheden i Untersee er så god, at vi ser en del fisk i mange størrelser. Lidt borte svømmer andefugle i familieflokke.

Næste dag efter en dejlig morgendukkert cykler vi øen rundt på 3 timer med pauser – en tur på ca. 15 km. Mange af gartnerierne har salgsboder med nyplukkede frugter og smagfulde friske grøntsager. Vi køber et udvalg i en bio-bod og har til flere dage.

Kirkerne er UNESCO Verdenskulturarv

Reichenaus 3 kirker er UNESCO verdensarv. De er alle grundlagt før år 1.000 og har overlevet en omskiftelig historie, hvilket 17 af øens andre kirker og kapeller ikke gjorde. Vægmalerier og ornamenter i St. George går mere end 1.000 år tilbage og ses som de ældste nord for Alperne.

St. Peter og Poul klosterkirken og to andre kirker på Reichenau er grundlagt før år 1.000

Reichenau bliver kaldt klosterøen. Den var ubeboet i 724, da biskop Pirmin grundlagde et kloster her og tog hele øen i sin besiddelse. Gennem nogle hundrede år udviklede munkene klosteret til et center for politik, videnskab og kultur. Museum Reichenau er det rette sted at fordybe sig i øens kulturhistorie.

Konstanz er omgivet af vand

Hovedbyen ved Bodensee er Konstanz, der ligger omsluttet af vand fra både søen og Rhinen. Vandet ser indbydende ud i grønblå nuancer. Fra byens havn udgår små færger, der forbinder byerne omkring søen. Turbåde sejler turister rundt ud fra fastlagte sejlplaner, ligesom man kan leje små både og sejle selv i eget tempo.

Vi parkerer på en stellplatz, der ligger klos op ad Altstadt, og skynder os hen til den gamle byport, der giver adgang til en masse hyggelige gågader. En del af de 4-500 år gamle huse er udsmykket med malerier på deres facader. Her bliver byens historie fortalt.

En række færgeruter gør det let at krydse Bodensee. Her sejler vi fra Konstanz til Meersburg

Fra den nordlige del af Konstanz tager vi en færge til Meersburg på søens nordside og sparer en del kørsel. Vi betaler 21,80 € for at krydse Bodensee med autocampereren. Overfarten tager ca. 15 min. og giver et godt vue over den store sø – selv om dis hindrer det skarpe udsyn til Alperne.

Fra Meersburg fortsætter vi til en by, hvis historie er tæt knyttet til de store luftskibe, zeppelinerne.

Langs havnepromenaden i Friedrichshafen ligger en række hyggelige caféer og spisesteder

Friedrichshafen forsvandt næsten i 1944

Byen blev bombet så voldsomt under 2. Verdenskrig, at 90% af den gamle bykerne var væk. Det bærer byen tydeligt præg af i dag, hvor Altstadt slet ikke virker gammel, hvad dens bygninger heller ikke er.

Selve søpromenaden er nu meget flot med en sydlandsk stemning på havnearealet, men der er langt mellem skønne historiske huse, som man ser i Konstanz og flere andre byer langs søen.

Selv om Bodensee nok er mest kendt for sin lille blomsterø Mainau, hvis tropelandskab bugner af farverige blomster og planter fra hele verden, så gemmer vi den til et senere besøg. I stedet besøger vi Zeppelin Museum i Friedrichshafen. Det er et spændende museum om zeppelinerne og tysk luftfartshistorie, som du kan glæde dig til at læse om senere.

Læs hvordan du lejer autocamper i Tyskland

Læs mere om sommerturen i autocamper i Sydtyskland