Vestberlins livline er blevet offentlig park

556
Den tidligere lufthavn er blevet offentlig park med god plads til udfoldelse.

Fold dine vinger ud på Tempelhofer Feld

På den tidligere lufthavns landingsbaner er der rigelig plads til alle, der vil udfolde sig på cykler, skateboards, rulleskøjter eller flyve med drager, droner og modelfly. En park ‘mit alles’ er som skabt til både motion, leg og picnic.

Fra lufthavn til offentlig park
Et kæmpestort friareal i millionbyens sydlige del til fri afbenyttelse. Sådan er den tidligere Tempelhof Lufthavn blevet omdannet til Tempelhofer Feld – et folkeligt fristed på 300 hektar med flere 2 km lange og brede asfalterede landingsbaner omgivet af grønne områder.

Mange grupper sætter hinanden stævne og holder fridag på området. En større gruppe kvinder og mænd af indisk herkomst øver sig på en fællesdans. Selskaber tænder grillen og tilbereder frokosten. Fædre løber efter deres håbefulde børn slingrende usikkert på cykler. Spredt over de store flader er utallige andre ting i gang samtidig.

Konkurrencer på rulleskøjter. Vovehalse tester deres evner på skateboards. Grupper af unge holder jamsessions uden at genere nogen, andre flyver med drager og modelfly. Alle på udflugt og picnic ser ud til at nyde, at der er langt til nærmeste bebyggelse. I udkanten har nogle tilmed anlagt små haver.

Vestberlins livline
Hvilken historie knytter sig til dette sted? Flughafen Tempelhof åbnede i 1923. Under nazisterne fik den i 1934 en ny terminal, der rent arkitektonisk er blevet kaldet ‘Moderen til alle lufthavne’.

Lufthavnen spillede en afgørende rolle i 1948, da Sovjetunionen uden varsel afskar Vestberlins 2,2 mio. indbyggere fra alle fødevarer leveret via land- og vandtransport gennem DDR. To dage efter blokadens start etablerede de allierede en luftbro, hvor fly belæsset med fødevarer landede hvert 3. minut på Tempelhofs baner.

Tempelhof Lufthavn var vestberlinernes livline, og efter næsten et år ophævede Sovjetunionen blokaden. Det var ikke lykkedes dem at tvinge Vestberlin i knæ.

Utallige former for udeliv, sport og hobbies bliver udfoldet på de tidligere startbaner og store græsarealer.

Lufthavn i storbyen
Tempelhof Lufthavns styrke var i begyndelsen dens placering kun 6 km fra Rigsdagen, men det blev også dens svaghed, fordi den lå i et boligområde i en millionby uden mulighed for at vokse.

I 1995 begyndte opgøret om lufthavnens skæbne, der førte til, at det sidste fly lettede herfra i 2008. To år senere blev Tempelhof Lufthavn omdøbt til Tempelhof Feld, og parken var en realitet. Som ét af verdens største bymæssige åbne rum er stedet blevet voldsomt populært. Den tidligere lufthavn er nu fredet og arealet må ikke bebygges.

PRAKTISK
Tempelhofer Feld
Gratis adgang til parken, der er åben året rundt – se åbningstider
Parken har flere indgange fra Columbiadamm og Tempelhofer Damm

Flughafen Tempelhof
Tempelhofer Damm 1-7

Oplev den berømte lufthavnsbygning for sin arkitektur på en rundvisning. En alternativ rundvisning har fokus på lufthavnens skjulte steder, bl.a. tunneller og dens historie og funktion under Det Tredje Rige.

Lufthavnsbygningen og parken er let at nå med bus, metro og tog:
S41 S42 S46 S47 | S-Bahn station Tempelhof (cirka. 3 minutter til hovedindgangen Tempelhofer Damm)
U 6 | U-bahn station Tempelhof eller Paradestraße (3 min. eller 5 min. til hovedindgangen Tempelhofer Damm)
U 8 | Subway station Leinestraße eller Boddinstraße (5-7 minutter til indgangene eller vej)
BUS 104 | Stop ved Kirkegården, Columbiadamm eller Golßener vej (ca. 1-3 minutter til indgangene på Columbiadamm.)

Tag cyklen og se det hele
Parken er et oplagt mål på cykel, da den er meget stor at nå rundt på til fods. Det tog os ca. en halv time på cykel at komme fra Alexanderplatz til Tempelhofer Feld. På et tidspunkt var der en mindre stigning, inden landskabet blev fladt igen. Lufthavnens arealer ligger 51 meter over havet.