Verdens ældste Weinstrasse

1859
Det gigantiske vinfad er Bad Dürkheims vartegn

Ferie i autocamper #4

Lad mig sige det straks. Vi er vendt tilbage for at få flere oplevelser i Tysklands næststørste vinregion, Pfalz. Vi har tidligere kørt en del af Deutsche Weinstrasse på vores vej til Spanien. Det passede med en overnatning i Neustadt an der Weinstrasse. Byen ligger nærmest i midten af den 85 km lange ‘vingade’, der bliver kaldt verdens ældste.

Oplevelsen af byen er blevet siddende. Den varme sommeraften. De liflige vine. Stemningen på markedspladsen. Det ville vi gøre igen og så have mere tid til at opleve området. Nu er vi tilbage. Vores første stop er dog kurbyen Bad Dürkheim. Den ligger ikke overraskende omgivet af vinmarker.

Én af byens 3 stellplatzer er vores mål. Med plads til 170 campere virker den nærmest tom, da vi triller ind og parkerer. Billetautomaten er ude af drift, så vi holder gratis igen. Ellers ville det have kostet 8€ for en nat. Fra pladsen cykler vi på få minutter til centrum, og her kan ingen besøgende være i tvivl om, at vin er en del af et kurophold på disse kanter.

Stellplatzen nær centrum ligger ud til vinmarker

Verdens største vinfest i september

Det første og største vi ser, er verdens største vintønde, Dürkheimer Fass, der er indrettet som vinbar og restaurant. Den ville kunne rumme 1,7 mio. liter vin og toner mægtig frem ud mod festpladsen, hvor vel nok verdens største vinfestival finder sted hvert år i 2. og 3. weekend af september.

Hvordan denne fredelige by med 20.000 indbyggere tager sig ud i september, når omkring 500.000 besøgende drikker områdets vin og fester, har vi lidt svært ved at forestille os. Under vores besøg er her meget roligt. Hyggelige vinbarer, caféer og restauranter er talrige i den overskuelige bymidte, men for motionens skyld er vi dog mere tiltrukket af et andet vådt element.

Fra vandgymnastik til thermalbad

Det offentlige svømmebad (Badewelt) hedder Salinarium. Det har et lækkert, stort udendørs bassin til svømmere og et til udspring. Indenfor er flere andre bassiner, saunaer og så det bedste: Et udendørs thermalbad med 35 grader varmt mineralholdigt vand fra en kilde. Det koster 6,95 € for en 2-timersbillet, hvor 1,5 € betales tilbage, hvis tiden overholdes.

Efter en svømmetur først ude så inde deltager vi i 30 min. vandgymnastik sammen med ca. 45 andre – fortrinsvis ældre kvinder. Det gør os – og vore kroppe – godt. Bagefter må vi slappe af en gang til i thermalbadet, inden turen går videre til endnu en oplevelse med salt.

Indånd saltholdig luft fra denne Saline

En gigantisk inhalator

I Bad Dürkheim-området har man udvundet salt i 500 år fra underjordiske kilder. I det 18. århundrede bygge man det første graderværk, et anlæg der skaber saltholdig luft, som har en gavnlig virkning på personer med åndedrætsproblemer.

Det nye Gradierwerk fra 2010 er 333 meter langt med gangbroer på begge sider. I midten beskyttet af et kæmpe tag rejser den 13 meter høje væg af tætte tjørnegrene sig. Fra væggens top drypper saltvandet ned over de fine grene og bliver iltet af vinden. Herved bliver luften omkring den særprægede bygning et ‘Frilufts-inhalatorium’.

Adgang til gangbroen i 3 meters højde og gåturen på knap 700 meter koster 1,5€ – og så må man indånde al den rensende saltluft man orker.

En gigantisk tjørnehæk overrislet med saltvand

I morgen kan du læse om Neustadt an der Weinstrasse og vores ophold hos en Winzer.

Fik du ikke læst med starten af vores Ferie i autocamper, så kan du gøre det her:
Dag #1
Dag #2
Dag #3