Af sted til Bloksbjerg hele året rundt
Toget pruster og stønner og udsender damp i tykke skyer. Barken på granerne langs skinnerne er brændt sort af den varme damp, for Brockenbahn gør det sjovt og let at nå til tops i Harzen og kører mange gange daglig.
Brocken, som vi herhjemme kalder Bloksbjerg, er med 1141 m Harzens højeste bjerg. Fra 1961 var Brockens top utilgængelig for andre end dem, der bemandende alt det sovjetiske isenkram, som stod placeret deroppe, for i DDR-tiden var Brocken lyttepost med god udsigt til Vesten.
Med murens fald blev det elskede ferieland Harzen med et slag dobbelt stor. Snart efter blev Brocken en del af Nationalpark Harz, der breder sig på tværs af den tidligere indretyske grænse.
Hurtigt efter genforeningen blev også toget til Brocken sat på den smalsporede jernbane igen. Siden 1991 har den hver dag fragtet turister til toppen, både i tåge – det er der ofte – og i klart vejr. Ved endestationen Brocken banegård stiger alle ud; de fleste for at tage toget ned igen et par timer senere.
Næsten som at være der selv – i DDR
Restaurant Touristensaal i underetagen på Brocken Hotel er for feinschmeckere. Slet ikke på grund af maden, måske nærmere på trods af, og allermest fordi det – ufrivilligt – lykkes Brockenwirt, restauratøren, at skabe et DDR-folkekøkken.
På stengulvet i den sørgmodigt store sal, står borde så lange og stole så tunge, som kun et sted, der stræber efter ikke at hygge om gæsterne, kan finde på. Maden står og slumrer i enorme ståltanke og får dansk ældremad i vacuumpakker til at ligne nyt nordisk køkken.
Men det er en del af oplevelsen, ligesom souvenirboden lige oven for trappen, hvor udvalget i livremme! er større end bøger med turforslag i området, der ellers hører til Harzens bedste, når det gælder aktiv ferie langt inde i den nationalpark, som Brocken ligger i og som spænder over både øst og vest.
Så et godt tip er at tage en madpakke med.
Vandreruter til de seje og de knap så seje
På toppen møder man de seje, der kommer til fods ad en af de mange velbesøgte vandrestier, der fører derop. En af stierne, den 97 km lange Harzer Hexen Stieg fra Osterode i vest til Thale i øst er god til en 7-8 dage lang vandreferie hen over toppen.
Vandrestien Goetheweg, der begynder ved Nationalparkcenteret Torfhaus, passer til en dagtur (18 km frem og tilbage). Der er parkeringspladser, information, cafe og restaurant ved centret.
Ved siden af Nationalparkcentret ligger Torfhaus Harzresort, der har både hotelværelser og veludstyrede feriehuse – direkte ud til et netværk af vandrestier og løjper. For Harzen er ikke kun til sommerbrug. På en ferie uden for højsæsonen er der masser af plads, både i toget, på stierne og på bjerget.