Stralsund emmer af historie

2112
Ozeaneums Helgoland-tunnel giver gæsterne en dykkeroplevelse

Hansestaden er UNESCO verdensarv

Hansestaden Stralsund ligger flot, omgivet af vand til næsten alle sider og rammet ind af middelalderens bymur. Byens historiske Altstadt er så velbevaret, at Stralsund er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv sammen med Wismar.

Oplev hansestaden til fods
Stralsund ligger på en halvø mellem fastlandet og badeøen Rügen. Denne perle af en havneby med ca. 57.000 indbyggere kan du bedst opleve til fods. Tag på en byvandring i et par timer, så kommer du godt rundt og har tid til at opleve seværdigheder fra Middelalderen og mærke byens liv i dag.

Start på torvet, Alter Markt, med et besøg på turistkontoret i nr. 9. Tag et bykort og stil dig midt på torvet og kig på gavlhusene hele vejen rundt. Rådhuset med sin spidse gotiske gavl er blevet byens vartegn og støder sammen med købmændenes Nikolaikirche. Begge er bygget i hansetiden med få års mellemrum. Mange af husene ud til torvet hører til byens ældste.

Ozeaneums hvide bygning ligger på havnen i Stralsund.

Købmænd handlede i kirken
Stralsund blev grundlagt i 1234, og da den blev hansestad i 1293 gik det fremad for byens købmænd, der handlede med nær og fjern. I kirken mødtes købmændene og forhandlede priser, partier og levering med tilrejsende langvejs fra. I rådhuset var der tillige 40 handelsboder.

I gaderne, der udgår fra torvet, ligger der flere bygninger fra dengang Stralsund var en rig by og medlem af middelalderens hanseforbund. Købmændene tjente rigtig godt i det par hundrede år, eventyret varede.

Det var i den periode, at Stralsund og de andre hansestæder langs Østersøen fik deres særpræg. Købmændene brugte en pæn del af deres overskud på at bygge og forskønne deres by, både i konkurrence med hinanden og under stærk indbyrdes indflydelse.

Middelalderen står lyslevende i murværk såvel som i byplan, og eftertiden har ikke ændret ret meget på Altstadts karakteristiske udseende. Det er byens borgere stolte af, og det meste af centrum er udpeget som UNESCO-verdensarv.

Tre gode museer at besøge
I og omkring byens centrum ligger tre gode museer med oplevelser for alle i familien. To af dem handler om havet og livet under vandet: Dels Deutsches Meeresmuseum, det tyske havmuseum, i en fascinerende ramme af en gammel klosterkirke, dels Ozeaneum, et topmoderne udstillingssted på havnen. Det tredje er Stralsund Museum, der bl.a. udstiller en unik vikingeskat.

Rådhusets prunkgavl vidner om Hansetiden.

Rådhuset
Den politiske magt havde sit sæde her, hvor købmændene spillede den vigtigste rolle i byens udvikling. Rådhusets gavl ud mod torvet er ret kunstfærdig og står som det historiske vidnesbyrd om Hanseforbundet, idet byvåben for de nærmeste handelspartnere hænger på rad og række over vinduerne. I rådhusets kælder, hvor der i dag er restaurant, var der i hansetiden et stort stoflager.

Nikolaikirche
Som byens ældste kirke er Nikolaikirche en hjørnesten i Stralsunds historie. Den er opkaldt efter sejlernes skytshelgen, St. Nicholas. Første gang, kirken bliver nævnt, er i 1276, da den menes at være en simpel hal med et tårn. Byens hurtige velstand med søfart og handel førte til en kraftig ombygning og udvidelse i det 14. århundrede til basilikaen med imponerende dobbelt tårn. Mange flotte detaljer er bevaret, og der er hele tre orgler.

Bliv dus med fiskene i Ozeaneum
Livet under vandet er spændende formidlet i det store Ozeaneum på havnen i Stralsund – lige ved broen over til ferieøen Rügen. Her kan man tage på en undervandsrejse via 40 akvarier fra Østersøen til Nordsøen og videre til Arktis og spadsere en tur gennem en akvarietunnel med fisk svømmende til siderne og over hovedet.

Et vikingesmykke i pureste guld blev fundet på Hiddensee som ét af flere i en nedgravet skat.

Stralsund Museum
På bymuseet er der flere interessante udstillinger, men særligt én skal fremhæves: Vikingernes guld. En voldsom stormflod i 1872 fritlagde en vikingeskat, der havde været nedgravet i sandet på øen Hiddensee nordvest for Rügen siden det 10. århundrede. Det uvurderlige fund på knap 600 gram finguld bestod af 16 dele bl.a. halskæde, broche og vedhæng. Filigranarbejdet er så flot, at der gisnes om, at smykkerne kan have tilhørt Harald Blåtand, der under en flugt efter et slag har gravet dem ned.

Stralsunds ældste hus
Wulflamhaus opført ca. 1350 er byens ældste murstenshus. Det ligger ud til torvet med front mod rådhuset. I Middelalderen tilhørte det den magtfulde Wulflamslægt og udstråler magt og position i sin byggestil med tårne og spir. I dag tjener huset som Restaurant Wulflamstube. Gå ind gennem porten og tag et kig i gården.

HanseDom Stralsund
Tag en subtropisk oplevelse i det store indendørs vandland med vilde vandrutsjebaner, udspringsvipper, strøm- og bølgebassiner, soppebassin til de mindste og mulighed for afslapning i de mange saunaer. Her er også hotel, hvis I ønsker at overnatte.

Stik til søs et par timer
Hvis du vil opleve Stralsund fra vandsiden, så tilbyder flere sejlbåde en 2-3 timers tur op mod Hiddensee til priser omkring 20-35 € afhængig af varighed.

PRAKTISK
Tag mindst én overnatning i Stralsund, inden du kører over broen til Rügen eller fortsætter sydpå. Byens turistchef opfordrer til, at man reserverer hotel i god tid, da byens hotelsenge har Mecklenburg-Vorpommerns højeste belægningsprocent.

Stralsund Tourismus
Alter Markt 9
18439 Stralsund

UNESCOs kulturarv
Læs mere om Stralsunds og Wismars fælles kulturarv-hjemmeside

Nikolaikirche
Alter Markt

Åbningstider
Mandag-lørdag kl. 10 -16, 18 og 19 efter årstid. Søndag 12-16.
Entré: 3 € for voksne. Børn gratis.

Ozeaneum
Hafenstrasse 11

Åbningstider
Kl. 9.30 – 20 sommer og til kl. 18 vinter.
Entré: 17 € for voksne, 8 € for børn 4-16 år.

Stralsund Museum
Mönchstraße 25-28

Åbningstider
Tirsdag-søndag kl. 10-17
Entré: 6 € voksne, 3 € børn. Familiekort.

HanseDom
Grünhofer Bogen 18-20