Stilhed ved vinmarken i Nahe

1122
Udsigten fra bjerget med klosterruinen er herlig

Ferie i autocamper #2

Vi har nu parkeret et døgn med den skønneste udsigt over skrånende vinmarker, dalsænkningen langs Nahe-floden og i baggrunden træklædte småbjerge. Og vi har udforsket Nahe-området, der er ganske nyt for os. Det ligger syd for Mosel, vest for Rhinen og sydvest for Bingen og Mainz.

Her nedenfor klosterruinen Disibodenberg hersker en udpræget ro. Stilheden bliver kun brudt et par gange af en traktor eller et lille tog i det fjerne. Ellers er det mest fugle som spætter og skader, der bidrager til lydtæppet. Vi ser flere rådyr – også en rå med kid. En lille hare skjuler sig i græsset mellem vinstokkene.

I det følgende kan du først læse om vores oplevelser i området og siden om ferie i autocamper #2.

Vingården og klosterruinen

Vi fandt stedet i Winzer Atlas, bogen over vinbønder, der lader autocampere parkere gratis i 24 timer på deres vingård. Der er ingen købetvang, men mulighed for vinsmagning og køb af deres vin. Hos Weingut von Racknitz var der tilmed et lille museum om klosterruinen Disibodenberg, hvor nonnen Hildegard von Bingen tilbragte 40 år af sit liv.

Jeg skriver senere en artikel om Hildegard Von Bingen – en kvinde med mange talenter. Hun levede fra 1098 til 1179, grundlagde flere klostre, men det var især som filosof og komponist, hun skabte sit eftermæle. Noget af hendes musik spilles stadig, ligesom hun har mange, der stadig læser hendes skrifter.

Vingårdens ejer Freifrau von Racknitz har efter 20 år indstillet vinproduktionen for at lave noget andet. Heldigvis kunne vi købe et par flasker fra museet. Det er liflige dråber af Rieslingdruen dyrket på den skifferholdige jord. Vores egen vinsmagning var en succes.

Gåturen op til plateauet med alle ruinerne foregår i stilhed med tid til eftertanke

Vi fulgte meditationsvejen

Vi vandrede op til ruinerne af det enorme klosterområde på bjergets plateau. Her er stilleveje – meditationsveje med citater af Hildegard på skilte undervejs. Siden år 640, hvor vandreprædikanten Disibod byggede et dåbskapel på plateauet og begyndte at døbe Nahe-områdets befolkning i Kristi navn, har stedet haft væsentlig religiøs betydning.

Klostre, kirke, kapeller, hospice og meget mere har der gennem hundredvis af år været opført på denne bjergtop, hvor de tilgroede, ødelagte og plyndrede ruiner kun fortæller lidt om fordums storhed. Museet har en fin samling af fund fra området og fortæller om flere tusinde års historie her.

Blandt de mange ruiner på klosterhøjen er hospice noget af det bedst bevarede

På vores cykler følger vi cykelstien langs floden Nahe, som vi krydser via en jernbanebro. Efter ca. 5 km kommer vi til kurbyen Bad Sobernheim. Da vi nærmer os byen møder vi en særpræget attraktion.

En oplevelse for dine bare fødder

Langs floden, i floden og på broer over floden ser vi mange mennesker gå i bare tæer. Nogle har mudder op til midten af skinnebenet. De er i gang med Barfusspfad – en 3,5 km lang oplevelse for dine bare fødder. Kald det fodmassage med indbyggede oplevelser. Man går gennem et naturlandskab, der blev skabt for 300 mio. år siden, og mærker det på egne fodsåler.

Vi cykler dog videre forbi en Stellplatz med plads til 50 autocampere. Den ligger ved floden. En autocamper koster 9€ pr. nat. 100 l vand koster 1 € og strøm 2,5 €. Her er café og minigolfbane. Byen ligger en kort gåtur væk. Det samme gør sportsplads og et stort friluftsbad med mange bassiner. Vi valgte det svale vand. Entré 3,5 € for voksne.

Cykelturen tilbage til autocamperen gik lettere, da varmen var aftaget ud på eftermiddagen og vandet havde kølet os godt af. Det samme gjorde ‘FriFruens’ gyldne dråber, som vi hentede ud af køleskabet og nød udenfor under markisen.

Autocamperen vinder meget ved nærmere bekendtskab

Ferie med huset på ryggen

Ferie på hjul med huset på ryggen. Sådan omtaler mange denne ferieform. For en del udvikler det sig til en livsstil, fordi man oplever friheden til at flytte sig derhen man ønsker og samtidig have mange af de ting med, man behøver for at dyrke sine sports- og fritidsinteresser.

Og hvordan er det så at holde ferie på hjul? Det endelige svar, kan jeg først give om små 2 uger, når rejsen er til ende, men her er min foreløbige status. I løbet af det første halvandet døgn har vi for alvor fået os indrettet i camperen. Flyttet lidt rundt på vores indkøbte basisvarer, så skabsmulighederne bliver udnyttet optimalt og får en logik, der passer til vores vaner. Det handler om at åbne færrest skuffer og skabe for at finde det, man skal have fat i.

Når kompakt er godt gennemtænkt

Livet i camperen på ca. 18 kvadratmeter er lidt kompakt, men Carthagoens indretning er i udgangspunktet godt gennemtænkt. Den er et veludviklet, tysk kvalitetsprodukt. Her er 5 ting, jeg tidligt på turen vil fremhæve:

  1. Alle vinduer har plisségardiner og myggenet (førerhusets vinduer har ikke myggenet)
  2. Camperen har mange lamper, så vi kan have det lys, vi ønsker i forskellige situationer
  3. Bordpladen på spisebordet kan skubbes i fire retninger alt efter behov
  4. Der er 6 vinduer i loftet til at få lys og ventilation
  5. Her er godt med skabs- og hyldeplads

Listen kunne sagtens være længere, men det skal jeg spare de mindre camper-interesserede læsere for.

Fik du læst starten på vores Ferie i autocamper #1

Læs også om rejsens dag #3