Spreewald kaldes ‘Det grønne Venedig’

3827
Iført sorbernes traditionelle klædedragt viser pigen en Kahn frem.

Unikt økosystem og slavisk mindretal

Spreewald  – et skovområde gennemskåret af utallige kanaler en times kørsel sydøst for Berlin – er ukendt for de fleste danskere. Her bor det slaviske mindretal sorberne. De stager deres fladbundede træbåde rundt på kanalerne, for veje er her ikke mange af. Området har siden 1991 været et UNESCO biosfærereservat.

Ved flod, skov og land
I DDR-tiden var Spreewald et yndet feriemål for østtyskerne. Her bugter floden Spree sig gennem lavtliggende skove, våde enge og små marker. Fra sit udspring nær grænsen til Tjekkiet løber Spree 400 km gennem delstaterne Sachsen, Brandenburg og Berlin. Den leverer vand til en kæmpe labyrint af kanaler og til vanding af marker.

I det unikke Spreewald-økosystem har man i de seneste år kortlagt 900 plantearter, 138 ynglende fuglearter bl.a. hærfugl, fiskeørn og isfugl. 45 arter af pattedyr, f.eks. odder og bæver, foruden et stort antal sommerfugle, padder og krybdyr samt muslinger og snegle.

Sorberne stager sig og turisterne rundt på de mange kanaler i Spreewald

Den gondol-lignende kahn
Skovområdet oplever man bedst fra en fladbundet træbåd – en såkaldt kahn, som skipper stager gennem de lavvandede kanaler, der forgrener sig i skovene og gennem hyggelige landsbyer. ‘Det grønne Venedig’ bliver området lidt populært kaldt pga. de gondol-lignende både og de mange kanaler. I sommerhalvåret stager selv postbudene sig rundt fra hus til hus og afleverer breve og pakker. Postkasser og skraldespande står ned til kanalen.

Spreewalds oprindelige befolkning er sorberne – det mindste slaviske folk i Europa og ét af fire anerkendte mindretal i Tyskland. Her kæmper de ca. 50.000 sorbere for at bevare deres sprog og kultur mod ‘germanisering’.

De syltede agurker i mange slags lage er Spreewald kendt for vidt omkring.

Agurker som varemærke
Omkring halvdelen af arealet i Spreewald-reservatet er udlagt til landbrug, der overvejende dyrkes økologisk for at beskytte naturen. Bønderne i det lavlandede område dyrker især agurker og græskar. I DDR-tiden var området kendt for sine Spreewälder Gurken, der i syltet form var og stadig er en delikatesse (og et beskyttet varemærke). Agurke-avlerne producerer 50.000 tons agurker, der bliver syltet i utallige smagsvarianter.

Sorbernes historie på museum
Frilandsmuseet i Lehde giver et fint indblik i sorbernes levevis som småbønder i det 19. århundrede, hvor de også benyttede vandvejene til transport af dyr, foder og afgrøder. En række velholdte stråtækte træhuse viser de sorbiske stor-familiers leveforhold og redskaber. Folkedragter og fotos bidrager til fortællingen.

På frilandsmuseet i Lehde kan man lære om sorberne, Spreewalds slaviske befolkning.

Til vands i båd og på bræt
Bliv staget af en kahnfahrtmann ad kanaler i en fladbundet kahn. Det er nærmest et ‘must’ i sorberland. I Lübbenau ligger den store Spreewald havn og herfra udgår mange kahns på ture af forskellig længde og varighed. I dårligt vejr slår de taget op, og bliver det lidt koldt, deler de tæpper rundt. Kahn-ture kan også købes mange andre steder i området.

Kano, kajak og stand-up-paddling er de mest oplagte muligheder for dem, der på egen hånd vil opleve Spreewalds vandveje, der er et miks af naturlige og kunstigt anlagte kanaler på tilsammen 1.575 kilometers længde.

På cykel og til fods
Tag cyklen og oplev Spreewald via Gherkin, ‘gurken radweg’ (agurke-cykelsti), der er en cirkulær cykelrute på 260 km gennem sorbernes land. De mest oplagte steder at begynde/slutte turen er i Cottbus, Burg, Lübbenau og Lübben.

Terrænet er fladt, og der er afmærkede vandreruter fra 5 til 25 km. Derfor kan stort set alle opleve den afvekslende natur og de hyggelige landsbyer langs ruterne.

Badeland og wellness
Spreewelten Bad i Lübbenau har en hel sauna-verden bestående af 14 saunaer – alle forskellige i tema og duft. En god massage fuldender oplevelsen. Læg hertil et bølgebassin, en strømkanal, en 118 meter lang vandrutsjebane og et babybassin. Du kan også svømme med pingviner! Adskilt af glas pisker de vakse pingviner afsted under vandet. Dykker du ned, opleves det, som om I svømmer sammen.

Spreewald Therme i Burg tilbyder svømning og afslapning med varme, helsebringende mineralske bade, mange typer sauna, dampbad og massage.

PRAKTISK

Læs mere om Spreewald
Se video om Spreewald

Bådture i kahn
Agurke-cykelruten
Vandring

Wellness:
Spreewelten Bad
Spreewald Therme i Burg