Sie liebt dich, yeh yeh yeh

965
Stefanie Hempel spiller Beatles-hits ved Star-Club i forlystelseskvarteret Sankt Pauli i Hamborg (foto: Jytte Flamsholt).

Med Stefanie Hempel i The Beatles’ fodspor i Hamborg

Da Stefanie Hempel som 20-årig ankom til Hamborg i 1998, skulle hun selvfølgelig på sightseeingtur i The Beatles’ fodspor. Hun vidste alt om bandet: at de i 1960 ankom til Hamborg uden nogen som helst rutine, at de knoklede på forlystelseskvarteret St. Paulis små scener seks-syv timer hver aften, og at de sov i baglokalet til Bambi Kino.

Men dengang havde ingen ænkt på, at fans og turister ville finde en tur i The Beatles’ fodspor interessant, så Stefanie Hempel opsøgte selv de steder, hvor bandet var blevet voksne, musikalsk såvel som personligt.

Selv var Stefanie Hempel vokset op i DDR, hvor partibosserne hurtigt havde opdaget, at rock’n’roll’ens musik og tekster sammen med langt hår og rusmidler var en systemfarlig cocktail, og derfor blev Beatles ganske enkelt forbudt.

I slut-1980’erne fik Stefanie Hempels far alligevel fingre i et kassettebånd med de forbudte sange, og da han satte båndet på sin 9-årige datters afspiller, var pigen solgt. Det har hun været siden.

Stefanie måtte lave sin egen sightseeingtur

Da Stefanie havde styr på Johns, Pauls, Ringos og Georges færden i Hamborg 40 år tidligere, især i det berygtede Skt. Pauli-kvarter, prøvede hun at få andre med på turen. Det blev en kæmpesucces, og nu mere end ti år senere, har hun gået turen med sin lille ukulele, sin store stemme og flere end 20.000 gæster.

Stefanie Hempel er selv musiker og tager ikke bare fans og turister med rundt i The Beatles’ fodspor, men spiller og synger Beatles-hits for og sammen med dem, viser billeder og fortæller anekdoter om the Fab Fours liv i Hamborg på turen.

Når Stefanie slår akkorden an på sit lille instrument og synger for på kendte hits som “She loves you” og “Twist and Shout”, lykkes det altid at banke rusten af selv de særeste sangstemmer, og inden turen er slut, har Stefanie fået sin egen lille fanskare.

To en halv time varer Stefanies Beatles-Tour, der begynder, dengang drengene 7. august 1960 spillede deres første job på Indra, fører forbi Kaiserkeller, hvor Ringo Star stødte til bandet, og kommer forbi det, der var Bambi Kino, hvor de sov i et rum bag lærredet.

To år senere, da Star-Club åbnede 13. april 1962, var The Beatles hovednavnet og gav spillestedet verdensry. I dag er der kun en plade på væggen tilbage, der viser, hvor Star-Club lå i gaden Grosse Freiheit, samme gade som Indra, der stadig eksisterer.

I klubben Kaiserkeller var The Beatles i 1960 opvarmningsband for Rory Storm and His Hurican (foto Jytte Flamsholt).

The Beatles på tysk

I 1964 indspillede The Beatles to af deres hits på tysk, “Komm, gib mir deine Hand” (“I wanna hold your hand”) og “Sie liebt dich” (“She loves you”) som en hyldest til den by, hvor deres succes blev grundlagt. Og i 2008 hyldede Hamborg The Beatles med at lægge grundstenen til Beatles-Platz, Beatlespladsen, på hjørnet af Reeperbahn og Grosse Freiheit, formgivet som en lp-plade.

Book din egen tur hos Stefanie Hempel her.