Se Berlin fra toppen

854
Fra Tv-tårnet kan man studere, hvilke dele af Berlin, der lå i øst og hvilke i vest

Nyd udsigten og få det store overblik

For alle os uden højdeskræk er det fascinerende at komme i højden og opleve en by i fugleperspektiv. Selv om Berlins skyline er fraværende, er der enkelte bygninger, hvor du kan komme godt op i højden og nyde udsigten.

Med miniaturebyen langt under sig kan man plotte bydele og attraktioner ind på sit indre kort, studere de mange detaljer; broer og vandveje, kendte bygninger, parkernes placering og størrelse. Selv ved gentagne besøg samme sted kommer nye iagttagelser og detaljer frem.

Der er ikke noget at vente på, så her har du Berlins bedste udsigtspunkter – først dem med entré – og så de gratis:

Berlins Tv-tårn rager højt op
Berlins Fernsehturm kan ses fra store dele af byen. Foto: VisitBerlin

Tv-tårnet er med 368 m byens højeste

Synligt fra det meste af Berlin rager Tv-tårnet op med sin karakteristiske kugle og den spidse antenne. Et kendetegn siden 1960’ernes DDR der nagler området ved Alexanderplatz fast i forhold til resten af byen. Står man lige under tårnet og knækker nakken for at se mod toppen, skygger kuglen for spidsen.

Kør op med elevatoren til panorama-etagen 203 meter over jorden og mærk suset ved synet af millionbyen langt under dig. Det tager blot 40 sek. for elevatorerne at nå op. I klart vejr kan man se op til 80 km væk – og derfor er oplevelsen selvsagt største, når udsigten står skarpt helt ud til horisonten. Besøg Berlins højeste bar, der ikke overraskende hedder ‘Bar 203’.

Tag trappen de 21 trin op fra observationsdækket til den roterende restaurant Sphere, der på en time drejer en hel omgang og giver gæsterne 360 graders kig i slowmotion. Alt man behøver er at nyde den gode mad, drikke et glas eller en kop kaffe, så kommer panoramaet glidende forbi 207 meter over jorden.

Fernsehturm fra S-Bahnhof Alexanderplatz
Bag S-Bahnhof Alexanderplatz skyder Tv-tårnet i vejret. Foto: VisitBerlin

Med Berlin Welcome Card får du 5 € i rabat ved køb for mere end 15 € i restaurant Sphere.

Berliner Fernsehturm, Panoramastrasse 1A. Entré fra 13 €, børn 8,5 € (4-16 år) for standard og nogle euro mere for premium, hvor man springer køen over.

TIP: Køb billetten online til et bestemt tidspunkt, så undgår du køen og ventetid.

På toppen af Berlins største hotel

Hotel Park Inn, Alexanderplatz 7, er med sine 40 etager og 150 meters højde Berlins næsthøjeste udsigtspunkt. Radisson-hotellet med over 1.000 værelser gør det pt. til hovedstadens største og Tysklands næststørste hotel.

Vi er kun interesseret i udsigten fra tagterrassen i denne omgang. Den er rigtig god – ikke mindst af Fernsehturm, som bogstavelig talt tårner sig op lige overfor. Betyder den bedste udsigt mest, så vælg tv-tårnet, men kan mindre gøre det, så er Park Inns 150 meter også ret godt – og det koster kun 2 €.

Berliner Funkturm
Indtil 1969 var Berliner Funkturm byens højeste.

Berlins ‘Eiffeltårn’ har en lang historie

Berliner Funkturm, (Berlins radiotårn) populært kaldet Berlins Eiffeltårn, er 147 meter højt.  I september fejrede tårnet sin 90-års fødselsdag og har siden åbningen haft 17 mio. besøgende. For at være klar til til at modtage sine fødselsdagsgæster blev tårnet renoveret sommeren over op til genåbningen 14. september.

Udsigtsplatformen 126 meter over jorden giver et godt udsyn over Messe Berlin og især byens vestlige del Charlottenburg-Wilmersdorf. Restauranten i 55 meters højde har foruden god mad også en fin udsigt på menuen.

Tager du elevatoren til toppen, varer rejsen 33 sek. Alternativet er at gå op ad 610 trappetrin. Du bliver ikke alene om udsigten, idet ca. 60.000 andre kommer her for det samme hvert år.

Fra Berliner Funkturm blev verdens første regulære fjernsynsprogram sendt i marts 1935. I dag er tårnet et kulturminde over en svunden tid og ejes af delstaten Berlin.

Entré: Du slipper med 3€ for at køre op til restauranten og med 5€ for at køre helt op.

Panoramapunkt, Potsdamer Platz 1, er det 25 etager og 101 meter høje Kollhoff-Tower. Elevatoren er Europas hurtigste og kører dig op på 20 sekunder. Udsigten er fremragende, og oppe på de to øverste etager er der café med udendørs terrasse og en udstilling om områdets historie. Entré: 6,5€ og VIP (uden ventetid) 10,5€. Børn u. 6 år gratis, familiebillet m. rabat.

Monkey Bar har en flot udsigt
Fra Monkey Bar på 10. etage er der en flot udsigt over Zoo Berlins aber og resten af parken

Nyd de gratis udsigter

25hours Hotel Bikini med Monkey Bar på 10. sal er et hot sted, hvor man til den ene side kan nyde sin kaffe eller stærkere sager til synet af aberne i Zoo Berlin og det længere blik over Tiergarten, og til den anden side bl.a. Gedächniskirche og Bikini Berlin – det rette sted til en Sundowner er på tagterassen. Tag elevatoren til 10. sal. Adr. Budapester Strasse 40.

Franzsikus Krankenhaus giver fra sit tag et smukt og gratis vue over Kansleramt, Rigsdagen, Hovedbanegården og (på den modsatte side) toppen af Gedächniskirche og meget mere. Tag med elevator til 8. etage. Her ligger Café Francesco, et godt og billigt cafeteria, der er åbent for alle. Du kan nøjes med at gå ud på den gennemgående terrasse og nyde udsigten. Adr. Budapester Strasse 15-19.