Rügen er mere end Berlins badekar

3439
På Rügens østkyst ligger badebyerne tæt. Sellins bademole er den længste.

Tysklands største ø er et oplagt feriemål

Berlins badekar. Sådan bliver Rügen omtalt, fordi mange af millionbyens travle borgere forvandles til afslappede badegæster her. Med kridhvidt sand mellem tæerne flytter fokus sig, tempoet falder. Et tiltrængt hvil i en strandkurv giver både appetit og lyst til oplevelser: Natur, badebyer og nazi-ferieanlæg.

Bade-øen Rügen er Tysklands største ø ca. halvanden gang så stor som Bornholm. Den ligger i Østersøen ud for Stralsund, hvorfra en 4 km lang bro forbinder fastlandet med øen. Det er let at komme til og fra øen og køre på opdagelse i de afvekslende landskaber. En lang weekend er nok – men en uges ferie er bedre.

Strandkurve i massevis står som symboler på tysk badeferie. Her i Sellin på Rügen.

Ø-liv med natur og feriestemning
De 70.000 indbyggere deler gerne øens 60 km kridhvide sandstrande med badegæsterne, der især flokkes i badebyerne på østkysten: Binz, Sellin og Göhren. Her finder du den særlige kurbads-arkitektur, der præger byggestilen på de fornemme, ældre villaer. Hver badeby har sin indbydende mole, Seebrücke, der også er en promenade og anløbsbro for udflugtsskibe.

Lange rækker af de kendte strandkurve indbyder til afslapning på strandene, men her kan feriegæsterne også dyrke alle former for vandsport – især wind- og kitesurfing og sejllads. Inden for spa- og wellness er mulighederne mange på hotellerne i badebyerne. I Sellin trækker et indendørs badeland, når vejret gør strandlivet surt.

Kridtklinterne i Nationalpark Jasmund giver Rügen særpræg og naturen variation.

Uspoleret natur
Hele 3 naturbeskyttede områder kan du opleve på Rügen: Nationalpark Jasmund kendt for sine stejle kridtklinter, det fredede vådområde Biosphärenreservat Südost-Rügen mellem Binz og Putbus, som også omfatter havet ud for badebyerne Binz, Göhren og Sellin, samt på øen Hiddensee mod nordvest.

Naturen er meget varieret med alt fra kilometerlange sandtanger, der stikker ud i vandet, over kridtklinterne (højere end dem på Møn) til Rügens højeste punkt Piekberg på 161 meter. I flere af øens skove er der mulighed for at prøve træklatring.

Aktiv ferie og ren afslapning
Rügens varierede landskab indbyder til aktiv ferie. Til lands kan du cykle og vandre, da her er mange gode cykel- og vandreruter. Til vands kan du leje kajak, kano eller sejlbåd og opleve både Østersøen og de store indsøer.

I bil kommer du hurtigt til de naturskabte seværdigheder på øen, men prøv også en bådtur i farvandet omkring Rügen. Endelig kan en tur med damptoget, Rasende Roland, i et afslappende tempo varmt anbefales.

Strandvillaer i Binz giver sammen med strandhotellerne badebyen eksklusivitet og gode rammer for et romantisk ophold.
(Foto: TMV-Grundner)

Badebyerne Binz, Sellin og Göhren
Øens mest besøgte badeby er afgjort Binz med sine smukke strandvillaer i jugendstil. Her er utallige hoteller, ferielejligheder, pensionater og Zimmer Frei, hvor badegæsterne kan bo og nyde nærheden til stranden. Langs kystpromenaden ligger de dyreste hoteller med udsigt og udstråler eksklusivitet.

De nærliggende badebyer Sellin og Göhren er mindre men også charmerende. Sellins mole er med sine 400 meter den længste. For enden af molen kan man i en dykkerklokke komme under vandet og se 3D-film om livet under overfladen.

Prora skulle have haft 10.000 dobbeltværelser på rad og række – og med udsigt til havet.

Hitlers feriekoloni til 20.000 gæster
Få kilometer nord for Binz langs én af Rügens bedste strande ligger Prora, nazisternes enorme ferieanlæg og badehotel til arbejderklassen. Her byggede Hitlers arkitekter hotelkomplekset med 10.000 dobbeltværelser – alle med havudsigt. Det strækker sig over 4,5 km og skulle have haft to bølgebassiner, togstationer, en havn til krydstogtsskibe, teater og biograf samt spisesal til samtlige gæster.

Inden byggeriet var færdigt, invaderede Tyskland som bekendt Polen, og 2. Verdenskrig satte en stopper for det gigantiske ferieprojekt. Nogle af bygningerne er i dag ombygget til moderne ejerlejligheder, ferieboliger og et vandrerhjem, mens andre stadig står, som de blev forladt i 1939. Et museum og en udstilling fastholder stedets historie.

Fra ‘ørnens rede’ er udsigten uovertruffen.

På vandring over trætoppene
Se skoven fra oven med fuglenes perspektiv og den fantastiske udsigt over det meste af Rügen. Natur Erbe Zentrum få km fra Prora er et oplevelsescenter med en interaktiv udstilling om natur og bæredygtighed samt en god café. Fra centeret fører en længere træbro til udsigtstårnet ‘Ørnens rede’. Man går rundt og rundt op ad en bred gangbro og er snart over trætoppene 42 meter over havet.

Putbus – den hvide by på Rügen
Røde roser folder sig ud foran Putbus’ statelige hvide palæer. De smukkeste danner en rundkreds om Cirkus, et cirkelformet haveanlæg af formklippede træer og lave buksbomhække, gennemkrydset af stier i en stjerneform. Den hvide by var Rügens fyrste Wilhelm Malte 1.s forsøg på at komme til penge ved at lokke kurgæster til øen. Eftersom der er et stykke ud til vandet, fik han bygget et badehus ved kysten ved Lauterbach, og kurgæsterne kunne så bo inde i byen og bl.a. forlyste sig i det sommerteater, der blev bygget. Fyrstens projekt blev ikke nogen stor succes, men han fik skabt en henrivende by.

PRAKTISK

Tag bilen til Rügen
Efter en god times kørsel i bil fra Rostock passerer du Stralsund, hvor en flot bro fører dig til Rügen. Øen er oplagt til cykel- og vandreture hele året, men især de lækre sandstrande lokker i sommertiden. Her er mange muligheder for overnatning: Små pensionater, hyggelige hoteller og ferielejligheder i de romantiske badebyer på østkysten samt 17 campingpladser fordelt langs kysterne.

Tag jeres egne cykler med – eller lej nogle på Rügen, der har 250 km cykelstier. Et godt udgangspunkt er øens største by, Bergen, der ligger midt på øen omgivet af bakker. Herfra udgår en række overskuelige dagsruter, og skulle benene blive trætte af udturen, kan man om sommeren tage bussen tilbage og få sin cykel med.

Læs mere om:
Rügen
Binz
Putbus
Bergen
Prora
Trætop-vandring

TIP: Den gratis app ‘Insel Rügen’ er praktisk at have på telefonen under et besøg.