Rasender Roland ræser på Rügen

2215
I røg og damp kører Rasender Roland gennem smukke landskaber til mondæne badebyer på Rügen.

Tag damptoget til stranden

Da det blev moderne at tage til stranden for at bade, var Rügen med på ideen. Og eftersom Putbus var blevet en mondæn kurby, blev der i 1895 lagt skinner til en badebane, så kejsere, adel og borgerskab kunne komme tørskoede til stranden. Rasender Roland kaldes toget, der stadig kører gæster fra Putbus og rundt til de bedste strande.

Rasender Roland ryger og ræser på Rügen
Smalsporsbanen Rasender Roland er ikke spor rasende, men den ræser og bimler og fløjter af sted med helt op til 30 km/t fra molen i Lauterbach på østkysten ind over Putbus og videre gennem skoven, inden den drejer mod nord og sætter passagerer af i badebyerne Binz, Sellin, Baabe og Göhren.

Rasender Roland er en badebane, Rügensche Bäderbahn, anlagt i 1895 med det formål at fragte folk fra fyrstebyen Putbus op til badestrandene på Rügen, der dengang var forbeholdt de rige og magtfulde.

Rasender Roland trækkes til stor fornøjelse for passagerne af et damplokomotiv, der får børn og smalsporsentusiaster til at spærre øjnene op, når den damper afsted gennem Rügens dejligste skove, marker og enge.

Smalsporsbanen Rasender Roland ræser og bimler og fløjter af sted med helt op til 30 km/t (foto: Ernst Kallesøe)

Døbt af minearbejdere i DDR-tiden
Navnet Rasender Roland har hængt ved siden 1960’erne, da arbejdere fra DDRs uranminer kom til Rügen på ferie og rekreation. De døbte kærligt, men ironisk, toget sådan efter en populær DDR-tv-film, Der Rasende Roland, hvori et andet aldrende tog medvirkede.

Tag hele turen eller blot en bid
Langs Østersøkysten standser toget i badebyerne Binz, Sellin, Baabe og Göhren. Inde i baglandet er der stoppested ved Jagtslottet Granitz. Mellem Putbus og Lauterbach mole kan smalsporsbanen og et normalsporet motortog køre på skift; her har sporet nemlig tre hold skinner.

Badebyer på stribe
Af Rügens badebyer er Binz den ældste og i dag den største. Det første hotel – af mange – åbnede i 1880. Med badebyerne fulgte en hel særlig arkitektur med kniplingsfine udskæringer og dekorationer på bygningerne, der ofte var og er bygget i træ malet i hvidt eller sarte pastelfarver.

Badebyerne er stolte af deres Seebrücke, indsejlingsbroer, som ikke må forveksles med badebroer. Det gælder om at have den længste, og på Rügen har Sellin det. Den er 394 m lang, og der er restaurant og soldæk på broen.

Sellin har den længste Seebrücke på Rügen. Den er 394 m lang, og der er restaurant og soldæk på broen.

Et dyk med en gondol
Yderst på molen kan I dykke fire meter ned under havoverfladen med en dykkergondol. Uden for gondolens ruder er vandet ret uklart, og der er ikke meget at se. Til gengæld vises en fin 3D-film om Østersøens fisk og bunddyr optaget i området af dykkere med specialudstyr.

Jagtslottet Granitz har sit eget stoppested inde midt i de store løvskove, og slottets høje midtertårn rager op over trætoppene. Tager I turen op ad den elegante støbejerns-vindeltrappes 154 trin, belønnes I med en fantastisk udsigt over skoven og øen og ind over Stralsund.

PRAKTISK

Rügensche Bäderbahn
Bahnhofstraße 14
18581 Putbus

Rasender Roland kører kl 8-21 i to-timers takt mellem Putbus og Göhren og retur. Om sommeren køres der hver time mellem Binz og Göhren og da også næsten til midnat. Turen mellem Binz og Göhren varer ca. 45 min.
Hele turen via Putbus til Lauterbach Mole varer to timer, men køres kun i sommerhalvåret.

I Putbus og i Binz er der forbindelse til DBs regionale banenet.
Køreplan og mere information findes her.

I kan tage cyklerne med i toget mod betaling.

Tauchgondel Sellin
Wilhelmstr. 25
18586 Ostseebad Sellin

Åbningstider
April-maj og september-oktober daglig kl. 10-19
Juni-august daglig kl. 10-21
November-marts onsdag-søndag kl. 10-19

Turen med dykkergondolen varer 30-40 minutter.