Potsdams slotte og parker

1099
Sans Souci

Slap af i slotsbyen Potsdam

Slå jer ned i Potsdam, næste gang turen går til Berlin, og få det bedste af to verdener. Parker bilen uden problemer, og I har slotte, søer og skønne parker lige uden for døren og storbyliv inden for rækkevidde. En halv time med S-tog – halvanden time på cykel – og I står inde på Kurfürstendamm.

Potsdam er hygge, slotte og parker
Potsdam, hovedstaden i delstaten Brandenburg, ligger guddommelig smuk og soler sig mellem søer og floder, og især børnefamilier med arbejde i Berlin er vilde med at bo i byen – tæt på alting og alligevel helt nede i gear.

Potsdam var engang de preussiske kongers – senere de tyske kejseres – foretrukne tilholdssted. Egentlig var den først garnisonsby, men Soldaterkongen Friedrich Wilhelm 1. havde øje for byens herlighedsværdi. Han byggede et byslot på torvet og gjorde Potsdam til residensby. Hans efterkommere fulgte trop og skabte i udkanten af byen en slot- og havesymfoni, som gjorde byen endnu dejligere, end den var alene i kraft af sin beliggenhed.

I alt er der 20 slotte i Potsdam, og konger og kejsere grundlagde derudover Potsdams charmerende hollandske kvarter og resten af bykernen i barokstil.

Slottet Sans Souci er bare ét af mange i Potsdam

Sanssouci er Potsdams perle
Hovedattraktionen i Potsdam er slottet Sanssouci, et overdådigt barokslot, som Friedrich 2., kendt som Friedrich den Store, fik bygget efter sit eget hoved med hjælp fra den kongelige bygmester von Knobelsdorf i 1745-47.

Af et slot at være er Sanssouci ikke stort. Kongen havde egentlig tænkt sig det som lystslot – navnet betyder ‘uden sorger’ – men han opholdt sig hellere her end på slottet inde i Berlin. Og så er der endda bygget to fløje til af Friedrich den Stores efterfølgere.

Haveanlægget neden for slottet er udformet som et vinbjerg med vinranker og frugter på terrasserne, også anlagt af Friedrich den Store selv, som indrettede slottet i tidens ånd og efter sine poetiske interesser for kunst, musik og filosofi med koncertsal, bibliotek og arbejdsværelse.

Neden for terrasserne ligger Lustgarten med græsmønstre og sirligt anlagte stier omkring et enormt springvand – og i udkanten af denne del af det enorme parkanlæg ligger et kinesisk inspireret tehus med kinesisk porcelæn; det var endnu en af Friedrich den Stores lidenskaber.

Parker og slotte hele vejen rundt om byen
Neues Palais i den vældige Sanssouci-park er også Friedrich den Stores værk, og spredt rundt i parken ligger senere byggerier som Charlottenhof-slottet, de romerske bade og Orangeri foruden mange flere større og mindre bygninger. Den sjoveste bygning er Dampmaschinenhaus, der driver vandet i Sanssoucis springvand. Det er bygget som en moské.

Nyere parkanlæg og slotte er kommet til ved søerne og floderne i og omkring Potsdam, efterhånden som næsten hver eneste efterkommer af Hohenzoller-kongefamilien skulle have sit eget. I Neuer Garten ligger det elegante Marmorpalais og Cecilienhof, der ligesom Schloss Babelsberg i Babelsberg-parken er stærkt inspireret af engelsk byggestil.

På slottet Cecilienhof i Potsdam forhandlede Churchill, Truman og Stalin i 1945 Europas deling.

Europakortet blev tegnet på Cecilienhof
Cecilienhof var det sidste af de slotte, der blev bygget i Potsdam. Det stod færdigt i 1917, kun et år før det tyske kejserriges endelige fald. Slottet er kendt over hele verden, fordi det var her, Potsdam-konference blev afholdt efter afslutningen af 2. Verdenskrig i 1945.

Det historiske rum, hvor forhandlingerne foregik, står som dengang, den britiske premierminister Winston Churchill og hans efterfølger Attlee, den sovjetiske statschef Joseph Stalin og den amerikanske præsident Harry Truman slog stregerne til det nye Europa – og til det, der endte med at blive den kolde krig.

De historiske rum suppleres af udstillinger i andre dele af slottet om de dramatiske sommerdage i 1945.

Slap af i centrum
Potsdams 150.000 indbyggere har vand og grønne kulturlandskaber til alle sider, og det giver byen en frisk, let og luftig stemning. Her er det gode liv spredt ud over cafeer og pladser, hvor alt går i roligt tempo, for de fleste af de tre millioner turister, der hvert år besøger Potsdam er spredt ud over de enorme parkområder.

På Alter Markt blev Friedrich Wilhelm 1.s slot genopbygget i 2012; det blev skadet i 2. Verdenskrig og revet ned i DDR-tiden. Udvendigt ligner slottet godt nok, men indvendigt er det et helt moderne byggeri, som huser Brandenburgs parlament. På pladsen er flere bygninger ved at blive (genop)bygget, så Potsdam igen kommer til at ligne den residensby, den engang var.

Det hollandske kvarter i Potsdam er bygget af hollandske håndværkere.

Det hollandske og det russiske kvarter
Holländische Viertel, det maleriske hollandske kvarter, i centrum har sin egen historie. Det består af 134 gavlhuse i røde teglsten, bygget som fire karreer omkring Mittelstraße i 1733-1742. Det var Soldaterkongen, som fik den hollandske bygmester Johann Boumann til at bygge husene for at lokke hollandske håndværkere til at bosætte sig i Potsdam, men kun et fåtal blev tilbage, da byggeriet var afsluttet. De fine huse er i dag populære at bo i, ligesom kvarteret har gode cafeer, butikker og restauranter.

Potsdam har derudover også et russisk kvarter med 13 smukke træhuse, bygget i 1826, som boliger til de russiske korsangere i det preussiske garderhusarregiment. Alexandrowka hedder bydelen, hvor husene ligger inde i et stort haveanlæg. I anlægget er også en lille russisk kirke med løgkupler, og historien om husene til de russiske sangere kan I høre mere om i Alexandrowka Museum.

Tag en guidet tur i slotte og parker
Vi anbefaler at tage med på en guidet tur – eller bruge en audioguide – når I besøger slottene og de store parker i Potsdam. Derudover er Potsdams kulturlandskaber som skabt til cykel- og gåture på egen hånd og til afslappende udflugter på søer og floder.

Inde i Potsdams hyggelige centrum er gågaderne kranset af cafeer og restauranter, og der er også gode steder at falde ind i det hollandske kvarter. Et oplagt sted er den traditionsrige ‘Zum fliegenden Holländer’, hvor maden dog ikke er specielt hollandsk, men typisk tysk.

PRAKTISK
Potsdams slotte
Adresser, kørselsvejledninger og åbningstider til alle Potsdams slotte findes på en fælles hjemmeside over slotte i delstaten Brandenburg. Der er penge at spare, hvis man køber kombinationsbilletter, der findes i flere udgaver.

Zum fliegenden Holländer
Benkertstraße 5

Museum Alexandrowka
Russische Kolonie 2

Åbningstider
De skiftende åbningstider findes på hjemmesiden, hvor der også er indbygget audioguide.