På æblerov i Altes Land ved Elben

1826
Når æblerne høstes i Altes Land, inviterer avlerne til æblefest og åbne æbleplantager. (Foto: Ernst Kallesøe).

I Altes Land kan de høste 30 æbler til hver eneste tysker

Altes Land hedder et frugtbart stykke marksland syd for Elben og vest for Hamburg omkring den lille by Jork, ca. 25 km langt og knap 10 km bredt, og trods sin lidenhed Nordeuropas største sammenhængende frugtavlsområde.

Lige nu høstes der her rundt regnet 300.000 tons æbler, hvilket svarer til ca. 30 æbler til hver eneste tyske indbygger i det landskab, der er blevet kendt som Nordtysklands ælbeplantage.

Måske derfor kender de fleste tyskere til Altes Land, har hørt om Altländer Æbledage og Æblefester med saft og tærte, de fleste har set billeder af de store, stråtækte bindingsværksgårde, der ligger side om side i Jork og i de andre småsamfund langs de smalle veje i Altes Land.

Mange har været på æbleavlerbesøg i en af æblegårdene, der ligger omkranset af marskens diger og kanaler, og måske har de kørt en tur på Frugt-cykelruten, der især i blomstringstiden er et hit.

Cykelture i Altes Land er et hit, når frugtplantagerne står i fuldt flor i forårsmånederne. (Foto: Ernst Kallesøe).

Når det gælder høst og blomstring behøver man i øvrigt ikke hoppe på cyklen for at holde øje med, hvor langt processen er fremme – det klarer et Frugtbarometer fra Altes Land, der netop nu viser, at æblehøsten er på vej.

Mellem Stade og Hamburg

Altes Land afgrænses groft sagt af Stade mod vest og Hamburg mod øst, og en tur til Altes Land kombineres derfor nemt med både storbyoplevelser og bindsværksidyl og charmerende havnemiljø i Stade, der i sine velmagtsdage var større end Hamburg.

Går (cykel)turen videre, tager toget langs Elben cykler med, ligesom en passagerfærge, der sejler over Elben fra Blankenese på nordbredden. Man kan altså let overnatte i Hamburg og derfra tage på en tur i det skønne landskab langs Elben.