Oplev Berlin under jorden

3727
De guidede rundvisninger giver mange informationer om livet under 2. Verdens Krig. Foto: ©Berliner Unterwelten e.V./Stefan Gier

Berliner Unterwelten kryber ind under huden

Tag med på en guidet tur tilbage i tiden. I et par timer får du oplevelsen af at være en civil berliner under 2. Verdenskrig. Så forestil dig det sønderbombede Berlin i starten af 1945, hvor de tyske tropper er trængt tilbage, og de allieredes bombefly i store formationer kommer brummende højt oppe med deres dødbringende last.

Vi haster mod det nærmeste anlæg med 40 forbundne beskyttelsesrum ligesom tusindvis af andre og skynder os ned ad trapperne i sikkerhed. Her er du heldig at finde en ledig plads på en bænk. De tykke ståldøre bliver lukket forsvarligt, så lufttrykket fra en eksploderende bombe i nærheden ikke er en trussel.

Til gengæld bliver luften i rummet ikke skiftet ud, og det bliver en udfordring. På de varmeste sommerdage var her ulideligt, og om vinteren kunne det knibe med at holde varmen i dette underjordiske beton-kompleks.

De guidede rundvisninger giver mange informationer om livet under 2. Verdens Krig. Foto: ©Berliner Unterwelten e.V./Stefan Gier

Al tale er forbudt

Oplev hvordan det er at sidde 24 mennesker i et lufttæt rum under jorden og forestil dig, at bomberne om lidt falder i området over dig. Her er ingen ventilation, og ilten bliver mere og mere sparsom. Der er 3 stearinlys i rummet; et på jorden, et på bænken og et på væggen. Efterhånden som ilten i rummet slipper op, går først lyset på gulvet ud, lidt efter kommer turen til det på bænken. Alle skal stå op til sidst – og al tale er forbudt, da det bruger ilt.

Da loftlyset pludselig går ud, sidder vi kun i delvis mørke, for den originale selvlysende maling virker stadig efter mere end 70 år. Et bombeangreb varede typisk en times tid, og så længe kunne malingen kaste lidt lys ud i rummet.

Beskyttelsesrums-anlæggets mange rum var beregnet til ca. 1.000 personer, men hen mod krigens slutning kunne op mod 6.000 personer søge tilflugt her under de hyppige luftangreb.

Guiden taler dansk på udvalgte ture, så hold øje med tidspunkterne – med mindre du foretrækker originalsproget. Vores rundviser var en god og levende fortæller, der formåede at puste liv i fortiden i en grad, så vi ind imellem næsten kunne høre bombenedslagene.

Hvad ruinerne gemte

Op mod 80% af Berlin var ødelagt ved krigens slutning. Fra tiden under genopbygningen blev der fundet utallige brugsting og ejendele i de sønderskudte ruiner. En del af disse fund er udstillet i nogle af beskyttelsesrummene, som rundvisningerne kommer igennem.

Stålhjelme, uniformer og rustne våben. Personlige effekter, medaljer og skitsebøger med tegninger af livet, skilte og opslag. En planche fortæller om de mange ueksploderede bomber, der er blevet fundet i rigtig mange år efter krigen, når der var vejarbejder eller ved udgravninger til nye byggerier.

Berliner Unterwelten er en forening, der finder gemte og glemte steder under jorden. Nogle af dem viser de frem, og ture som den her beskrevne er blevet meget populære. Undersøg hvilke ture de udbyder på hjemmesiden – nogle er mere krævende end andre.

Berlins sidste flaktårn

I Humboldthain Park overfor indgangen til beskyttelsesrummene kan du opleve ét af Berlins store murbrok-bjerge. Under byens genopbygning kørte kvinder tonsvis af knuste mursten og byggeaffald fra ruinerne i skinnevogne og slæbte og stablede det med håndkraft, indtil her lå et mindre bjerg.

Berlin havde 3 flaktårne under krigen. Det var kæmpe overjordiske bunkere med antiluftskytskanoner på toppen og beskyttelsesrum for neden. Vægge og lofter var 3,5 m tykke og i stand til at modstå de allieredes bomber. Efter krigen sprængte de allierede Berlins tre flaktårne i luften, men lidt af det ene står tilbage her i parken omsluttet af murbrok-bjerget. Udsigten fra toppen er fremragende.

Berliner Unterwelten, Brunnenstrasse 105, 13355 Berlin.
Tag U-Bahn og S-Bahn (retning Hennigsdorf) og stå af på Gesundbrunnen station.

Bemærk: Uegnet for børn under 7 år og gangbesværede.
Fotografering er forbudt under jorden.