Oplev Berlin på to hjul

2572

Tag en byrundtur på cykel

Sæt dig i sadlen og oplev Berlin i et tempo, der tillader dig at stoppe, hvor du vil. På cykel mærker du byens skiftende puls i de forskellige bydele, kvarterer, gader og parker. Vælg en guidet tur med et interessant tema, eller lej en cykel, hvis du ikke har din egen med.

Tag cyklen med til Berlin
Storbyer skal indtages på cykel. Du kommer hurtigere frem end til fods og kan opleve flere seværdigheder, selv om de ligger spredt. Parkering er gratis, og du kan tage cyklen med i fx S-Bahn.

Berlin er ret flad og let fremkommelig på to hjul. Med næsten 1.000 km cykelstier er metropolen oplagt at cykle i. Hvor der ikke er cykelsti eller markeret en cykelbane på vejen eller på fortovet, cykler mange på fortovet. Det er ikke lovligt, men bliver jævnt hen tolereret.

Hvis I tager jeres egne cykler med til Berlin, kan I parkere bilen gratis eller billigt lidt fra centrum og cykle rundt resten af tiden. Husk at medbringe gode låse til jeres cykler. Vil I leje cykler, er der utallige steder. Prisen for en dag begynder ved 10 € for en almindelig cykel og lidt mere for avancerede cykler og mest for el-cykler.

Tag en guidet cykeltur med tema
Vil du opleve Berlin på nye og overraskende måder, er en guidet cykeltur en oplagt mulighed. Blandt de mest populære cykel-temaer er ‘Det alternative Berlin’, ‘Berlins bedste’ og ‘Berlinmuren’. Du kan læse mere om en guidet cykeltur med Berlin on Bike i det alternative Berlin med start og slut i Kulturbrauerei i Prenzlauer Berg.

Sammenlignet med cykelture på egen hånd har de guidede ture den fordel, at man kommer gennem bydele og kvarterer og baggårde, som man ikke selv ville have fundet eller valgt. Samtidig får man en masse at vide og møder et internationalt hold af turister.

Under cykelturen standser vi ofte, og guiden fortæller levende, om de steder vi passerer.

Guidet cykeltur i det alternative Berlin
Stemningen er afslappet, som vi står med hver vores cykel, spænder hjelmen og venter på signalet til afgang. Snart cykler vi i et roligt tempo og har tid til at vænne os til den lånte to-hjuler, til at cykle i flok og til trafikken omkring os.

Vores australskfødte cykelguide har boet i Berlin de seneste 20 år. Hun kender alle de listige steder og er spækket med gode historier, viser det sig, som vi kommer frem. Hun er klart en del af livet, som det leves langs ruten.

Højhusene på Karl-Marx Allee
Undervejs kommer vi gennem fire af Berlins 12 distrikter; Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg og Mitte. Vi kører på Karl-Marx Allee, som den kom til at hedde i 1961, da Stalin-Allee faldt i unåde. Højhusene langs denne pragtallé udstråler socialistisk byggestil tydeligt inspireret fra Moskva.

Kontrasten til de graffiti-overmalede fabriksbygninger, hvor de nyeste in-steder er skudt op, er betragtelig. Berlin har altid virket som en magnet på personer med en alternativ livsstil. De slår sig ned blandt ligesindede, og kvarterer og hele bydele ændrer karakter over en kort årrække.

De vilde 90’ere
Efter Murens fald i 1989 tog det voldsom fart i det tidligere Østberlin, og mange taler stadig om de vilde 90’ere i den østtyske del af det forenede Berlin. Gadekunst, klubmiljøer, husbesættere. Det ser vi eksempler på; gallerier og kunstnerkollektiver, små spisesteder og alternative modebutikker.

Vi krydser floden Spree to gange. Ved det tyrkiske marked holder vi en pause på 20 min., låser cyklerne sammen og har tid til kigge på boderne langs floden og indfange dufte fra krydderier, frugt og småretter. Nyder en mynte-te og en honningsød kage serveret med et smil.

Kig op: Smukke og iøjnefaldende bygninger blandet med ejendomme i forskellig grad af forfald. Kig lige ud: Nogle gader er mere in end andre. Det viser sig tydeligt på aktiviteterne og antallet af personer, de tiltrækker. Kig ned: Pas på kantsten, huller i vejen og andre forhindringer.

Indtryk og stemninger hober sig op under cykelturen. Informationer og historier lige så. Vi kan klart anbefale oplevelsen, da den er meget forskellig fra andre former for sightseeing med guide. Mere fysisk på en cykel. Mere spændende udi det alternative.

Cykling på egen hånd er en god måde at opleve Berlin på. Her Galleries Lafayette i Friedrichstrasse. (Foto_Philip-Koschel)

PRAKTISK

Cyklist i Berlin
Vil du cykle på egen hånd, kan du hente inspiration hos VisitBerlin, der har forslag til 56 cykelruter.

Du kan også hente den gratis app, Komoot route planning, i App Store. Med app’en åben skriver du Berlin under ‘Region’ og downloader filen. Første region er gratis at hente, og den næste koster 29 kr. Planlæg selv, hvor i Berlin du vil hen, så guider app’en dig uden udgift til dataroaming.

Guidede cykelture med tema
Vil du cykle i en gruppe under ledelse af en guide med godt lokalkendskab? I kører på en række efter guiden, der standser regelmæssigt og fortæller gode historier om de steder, I kører igennem og stopper ved.

Temaerne spænder vidt fra ‘Nazityskland og Det tredje Rige’, ‘Berlinmuren og Den kolde Krig’, over ‘Parker og paladser i Potsdam’ til ‘Det moderne Berlin – den nye hovedstad’.

Berlin on Bike har forskellige guidede cykelture. Vi cyklede 18 km på vores tur – men det føltes ikke langt.

Her er to af de bedste cykeltur-operatører:

Berlin on Bike
Alle ture starter fra Kulturbrauerei i Prenzlauer Berg distriktet. Gå ind ved Knaackstrasse 97 og følg de gule skilte ‘Berlin on Bike’.

Turen gennem det ‘Alternative Berlin’ varer ca. 3,5 time og strækker sig over ca. 18 km. Turen køres 3 x ugentlig fra kl 15. De har børnecykler, barnesæder og selvfølgelig cykelhjelme til alle.

Fat Tire Bike Tours
De har en pæn række af tema-cykelture bl.a. en ‘City Tour’ på el-cykel og en ‘Evening Food Tour’, hvor man cykler og spiser sig frem undervejs på ruten. En 3-timers Segway-tur med højdepunkterne i City er også en mulighed.

Under Tv-tårnet ved Alexanderplatz lejede vi Fat Tire cykler og kørte bl.a. til Tempelhofer Feld, hvor den tidligere Tempelhof-lufthavn er omdannet til en kæmpestor offentlig park.