Garmisch-Partenkirchen er mest kendt for nytårsskihop, men Vinter-OL i 1936 satte byen på verdenskortet
Synet af skihoppere i et langt frit svæv ned mod jorden må have en beroligende virkning på personer med tømmermænd. Hvad får ellers et stort antal danskere til at tænde for deres tv nytårsdags eftermiddag og følge det traditionsrige skihop fra Garmisch-Partenkirchen i Tyskland?
Er det hoppernes dødsforagt og risiko for at fejle, der lindrer på tv-seernes ‘smerter i håret’? Eller er det overskueligheden ved det enkelte hops længde, der giver spænding om udfaldet, fordi de færreste fatter udregningen af point.
De 30.000 publikummer nedenfor ”Den Store Olympiske Bakke” har til gengæld en fest. De skaber stemning, mens de følger vovehalsene, og bringer den ind i mange danske stuer. Skihopbakken i Garmisch-Partenkirchen er blevet brugt til skihop siden 1921 og ombygget adskillige gange.
Kongen af nytårsdag
Den berømte firebakketurnering i skihop er blevet afholdt siden 1952 og sendt i tv i snart en menneskealder. Bakke-rekorden på 143,5 meter blev sat i 2010 af schweizeren Simon Ammann, men kongen af nytårsdag på disse kanter er den østtyske skihop-legende, Jens Weissflog.
Han har stået øverst på podiet nytårsdag i Garmisch-Partenkirchen hele 4 gange: 1984, 1985, 1990 og 1991. I sin 16 år lange karriere fra 1980 til 1996 var Jens Weissflog et kæmpe navn. Han vandt hele 33 world cup-sejre, 3 OL-guldmedaljer, 2 gange VM-guld og en masse 2. og 3. pladser.
Vil du opleve nytårsskihop-konkurrencen ‘live’, så skal du købe billet i god tid. Året rundt kan du aflægge skihopbakkerne et besøg og opleve, hvor høj den store bakke i virkeligheden er. Det øger respekten for de dristige sportsfolk, når man selv har stået på toppen og kigget ned. Ca. 2-timers guidede ture lørdage kl. 18 (maj-okt.) og onsdage kl. 15 resten af året.
Ga-Pa var vært for vinter-OL i 1936
I år er det 80 år siden Garmisch-Partenkirchen var vært for De olympiske Vinterlege og slog sit lange navn fast internationalt. I 1936 var alpint skiløb for første gang på programmet, og tyske skiløbere vandt begge discipliner hos både mænd og kvinder.
De to landsbyer Garmisch og Partenkirchen blev på Hitlers ordre slået sammen året før Vinter-OL for at kunne løfte opgaverne med værtskabet. Byens rådhus bærer årstallet 1935 og markerede ved sin indvielse den nye æra.
Men historiske forskelle og lokale særpræg skabt gennem århundreder har det med at overleve længe, og derfor oplever mange af de 26.000 indbyggere i de to sammenlagte byer, at grænsen stadig findes, hvor Partnach-floden gennemskærer byen. Vest for floden ligger Garmisch og øst for ligger Partenkirchen.
Sidstnævnte blev grundlagt kort efter Kristi fødsel af romerne, der kaldte byen på handelsvejen mellem Venedig og Augsburg for Partanum. Garmisch derimod er ca. 800 år yngre og virker den dag i dag mere moderne.