Når tusindvis af traner danser

5125
Tranedans i tågen. Nordtyskland har flere gode steder at opleve de yndefugle i store flokke.

Hør traner trutte i trompeten

Oplev et fascinerende naturskuespil, når traner i titusindvis lander i de lavvandede områder tæt ved Rügen og halvøen Fischland-Darß-Zingst. Scenariet kan opleves fra bilruden, på vandrestierne eller på en udflugt til søs – og der er noget at se på både forår og efterår.

Op mod 70.000 traner lander hvert efterår langs det lavvandede område ved Stralsund og mellem Rügen og Fischland-Darß-Zingst, som er en del af nationalparken Vorpommersche Boddenlandschaft.

Her har de elegante fugle, der kan blive op til 1,20 meter, en af deres vigtigste rastepladser i Europa, hvor de på deres vej sydpå spiser sig mætte før den lange flyvetur til deres vinterkvarter i Frankrig.

Fuglenes foretrukne rasteområde ligger cirka 10 kilometer nord og syd for landevejen B 105 mellem Ribnitz-Damgarten og Stralsund, og om dagen kan I sidde i bilen og se tranerne, når de går og spiser på de afhøstede korn- og majsmarker. Om aftenen flyver de i kileformationer ind over området under en kalden, der minder om trompetstød.

… og se dem i parringsdans
Tidligt om foråret trækker tranerne nordpå for at yngle, men da kommer de i mindre grupper, igen for at tanke op til flyveturen over Østersøen og videre nordpå. Igen lyder deres trompetagtige kalden fra himlen, og er man så heldig at møde dem, mens de er på jorden, kan I ofte se dem i den besynderlige tranedans, der er et parringsritual. Fuglene danser rundt om hinanden og viser sig frem i al deres fjerpragt, samtidig med at de trutter højt.

Traner i tusindvis lander i efteråret ved det lavvandede område nær Stralsund og mellem Rügen og Fischland-Darß-Zingst.

Tag på en guidet tranesafari
Fra Østersø-badebyen Zingst kan I tage på en guidet udflugt til tranernes rige i Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft.

Vandreture
Tager I vandrestøvlerne på og begiver jer ud for at holde øje med fuglene, er der fotoskjul og observationstårne at gemme sig i, så I forstyrrer de sky fugle mindst muligt.

Cykelture
I kan komme på guidede cykelture på opdagelse efter traner, samtidig med at I lærer Zingst-halvøen at kende i roligt tempo.

Guidede ture
I kan også komme frem til rastepladserne med udflugtsskibe fra rederierne Zingst og Hiddensee. Begge har observationsture fra Schaprode, Zingst og Stralsund, hvor eksperter fra Kranich-Informationszentrum Groß Mohrdorf er med.

PRAKTISK
Læs mere om tranerne i området her
Læs mere om tranesafari til vands på rederiet Hiddensee og rederiet Zingst hjemmesider
Fischland-Darß-Zingst får I også andre tips til oplevelser i ferieområdet.