Modeljernbane i Hamburg er Tysklands hotteste seværdighed

2800
Landungsbrücken kender alle i Hamborg. Her i miniformat i Miniatur Wunderland (foto: Jytte Flamsholt)

Miniatur Wunderland er stadig Tysklands mest populære attraktion

Modeljernbanen Miniatur Wunderland er nummer et for anden gang på DZT´s Top 100-liste (Deutsche Zentrale für Tourismus/Tysk Turist Information) med tyske attraktioner af internationalt tilsnit. I alt er fire af Hamborgs attraktioner med på listen.

Miniatur Wunderland i Hamborg er valgt som Tysklands mest populære attraktion 2017. Dermed har den kæmpestore modeljernbaneudstilling i Speicherstadt (UNESCO-verdensarv) forsvaret sin topplacering blandt tyske seværdigheder.

I 2016 tog Miniatur Wunderland førstepladsen fra torneroseslottet Neuschwanstein i Bayern og overhalede også domkirken i Köln. Slottet er i år nummer tre og domkirken nummer elleve.

Miniatur Wunderland er sjov for alle
Iværksætterne bag Miniatur Wunderland er brødrene Gerrit og Frederik Braun. De åbnede deres skøre, sjove og fuldstændig fantastiske jernbane 16. august 2001 og har siden haft flere end 16 – s e k s t e n millioner besøgende.

Wunderland udbygges konstant – man kan følge de nye projekter, når man besøger stedet. I øjeblikket er der ni temaverdener med byer og lande i miniatureform, og det er flot lavet. Det, der dog fascinerer mest, er det liv og den detaljerigdom, der udfolder sig, når v15 km skinner, 15.000 lokomotiver og togvogne,  215.000 figurer og 4.000 bygninger skaber minikopier af f.eks. Østrig, Skandinavien, USA og Italien.

Det særlige ved Miniatur Wunderland er de mange små detaljer – som her med en kendt familie i anderledes omgivelser (foto: Jytte Flamsholt).

Nye Elbphilharmonie er ny på listen
For første gang er også Hamborgs nye vartegn, Elbphilharmonie, på Top 100-listen – den er strøget direkte ind på plads 51. Elbphilharmonie, der huser tre koncertsale, et stort musikformidlingsområde, gastronomi, et hotel og en offentlig tilgængelig udsigtsplatform (Plaza) i 37 m højde, åbnede i januar 2017.

I løbet af de første seks måneder havde flere end 2,5 mio. besøgt huset – langt de fleste uden en koncertbillet, for de blev udsolgt, næsten inden de var sat til salg. Selve bygningen har fået stjerneanmeldelser for sin arkitektur og er spået en fremtid som et verdenshit på højde med operahuset i Sydney.

Indvielsen af koncerthuset i januar 2017 vakte også stor international genklang og næsten 500.000 gæster nåede at få plads til de ca. 300 koncerter i forskellige genrer, der blev spillet i første sæson.

Elbphilharmonien er af begge grunde et trækplaster for den lokale turisme, og Hamborg har allerede profiteret af koncerthuset. I de første seks måneder af 2017 registreredes 6,5 mio. overnatninger, hvilket er 325.000 flere overnatninger end året før. Heraf var 161.000 af dem danske turister.

På Top 100-listen er derudover to andre attraktioner i Hamborg, nemlig Speicherstadt/Kontorhausviertel – på plads 47 – og Fischmarkt i St. Pauli plads 62.

Miniatur Wunderland er Tysklands mest populære attraktion i 2017 ligesom i 2016 (foto: Hamburg Marketing).