Kør med damptog til Den tyske Riviera

916
Tag damptoget til stranden og bad i havet. Det gjorde adelen tilbage i kejsertiden.

NOSTALGI PÅ SKINNER

Berlins badekar’ kaldte man badestrandene langs Østersøen nord for Berlin tilbage i kejsertiden, da adelen og det bedre borgerskab tog med toget til stranden og badede i havet. I kan stadig tage med badebane fra Bad Doberan til Heiligendamm og videre til Kühlungsborn.


Molli fylder godt i de smalle gader. Foto Ernst Kallesøe

Molli damper ud til Den Tyske Riviera
Ferielandet ved Østersøen omkring Heiligendamm og senere Kühlungsborn var svaret, da de første badegæster begyndte at dyppe tæerne i saltvand i 1800-tallet, og byen Bad Doberan har en lang historie som kursted. Dengang som nu var den rigtige måde at ankomme til stranden en køretur med agtværdige bade-veteranbane Molli, der forbinder kurbyen med badestederne oppe ved strandene.

Når der er fløjtet til afgang fra stationen i Bad Doberan, damper toget af sted i sindigt tempo ad skinner direkte i gadernes asfalt. I den smalle Mollistraße gør man klogt i at holde sig oppe på fortovet, for her kan toget lige præcis snige sig igennem, men heller ikke mere.

Fornemme villaer i jugendstil
Børn og bane-entusiaster har taget plads oppe bag lokomotivet, så de får fuld udbytte af både damp og lugten fra det hårdtarbejdende lokomotiv. Toget fortsætter ud gennem byen og gør holdt i Goethestraße, hvor passagerne får et glimt af byens fornemme villaer, bygget omkring år 1900, da jugendstil var på mode og kurgæster fik økonomien til at blomstre i byen.

Nyd en kop kaffe under turen. Foto: Ernst Kallesøe

Og så sætter lokoførerne farten op, helt op til omkring 40 km/t. Ældre danske passagerer hører måske H.C. Lumbyes Jernbanegalop for deres indre øre, mens det går derudad. Ud på landet, langs marker og enge med græssende køer. Forbi travbanen, den ældste galopbane på det europæiske fastland, som også fik stor succes, da Molli lettede turen derud. Efter et stop her går turen videre, ind gennem skyggefulde alleer og skov, indtil toget efter 15-20 minutter stopper på stationen i Heiligendamm. I dag stiger turisterne af, men tidligere var det de fine fruer og herrer.

Tysklands ældste havbad
Heiligendamm, der er Tysklands ældste havbad, var legeplads for den tyske adel, de tyske kejsere og det højere borgerskab i 1800-tallet. Den regnes stadig for det mest elegante og luksuriøse af Østersøens strande – og med sine fornemme hvide bygninger, først og fremmest det store Grand Hotel, går den også under navnet ‘den hvide perle’ ved havet.

Herfra kører Molli videre vestpå langs kysten til Kühlungsborn, som for længst har overhalet Heiligendamm som ferieby for de mange og nu markedsfører området som ‘Den Tyske Riviera’.

I alt er turen på 15,5 km – og den varer sammenlagt knap 45 min. i alt. Føles turen lang, er der forfriskninger i togets salonvogn.

Badebyen Heiligendamm med Tysklands ældste havbad er stadig mondæn.

Gå en tur på Heiligendamms Seebrücke
I Heiligendamm kan I gå en tur ud ad Seebrücke, en 200 meter lang indskibningsbro, hvor mindre skibe kan lægge til. Og hvorfra man får et flot vue ind over den hvide perle, og hvis man venter til om aftenen en flot solnedgang. Seebrücke er derimod ikke en badebro; skal I bade, foregår det fra stranden.

Tag cyklen med i toget
Der er også gode stier – også til en cykeltur – inde i skovene mellem Bad Doberan og Heiligendamm. Og I kan evt. tage cyklerne med i toget den ene vej.

PRAKTISK

Mecklenburgische Bäderbahn Molli
Am Bahnhof 3-4
18209 Bad Doberan

Mollibahn kører hele året, men med flest ture i højsæsonen.
Køreplan og info finder I
her.