Indtag Danevirke i vandrestøvler

432
Nis Hardt og Lisbeth Christensen (fra venstre) fra Danevirke Museum og Max Triphaus og Mandy Lenz fra Ostseefjord Schlei GmbH præsenterer det nye vandrekort til Danevirke-ruten (foto: Christina Weiss).

På tur i historien sammen med vikingerne

Et nyt, dansk-tysksproget vandrekort gør det let at finde og følge det, der er tilbage af den mere end 1000 år gamle Danevirke, der regnes for en vigtig grænsebefæstning for vikingetidens Danmark. Nu ligger Danevirke i Tyskland.

Hedeby var vikingernes vigtigste bosættelse og handelsplads. Den lå inde i bunden af østersøfjorden Slien, der på tysk hedder Schlei. Der ligger stadig rester i landskabet af både bosættelser og Danevirkebefæstningen, og der findes næppe et mere oplagt sted at søge til, hvis man interesserer sig for vikinger.

Det gør rigtig mange tyskere, måske er interessen endda større i Tyskland end i Danmark, selv om Det Kgl. Teaters opsætning af vikingedramaet Røde Orm i Kulturbyåret i Aarhus 2017 har øget interessen betragteligt.

Vandrekort med mindesmærker beskrevet på tysk og dansk

Danevirke strækker sig her ved Slien over adskillige kilometer, og der er også foretaget store arkæologiske udgravninger i området, hvor Hedeby lå, og hvor nu vikingemuseet Haithabu/Hedeby ligger.

Et vandrekort udgivet i 2010 i forbindelse med Ostseefjord Turistorganisations vikingekampagne blev en succes, og nu er der så udgivet en revideret og udvidet udgave med de vigtigste mindesmærker fra vikingetiden.

Vandrekortet guider på en tur fra Hollingstedt helt til Eckernförde, og alle nedslag i historien er beskrevet på både tysk og dansk. Kortet er gratis og kan hentes på turistkontorerne i Kappel, Schleswig og Süderbrarup. Eller ses her.

Et af mindsmærkerne er Danevirke Museum, som ligger direkte ved en del af voldanlægget. Det drives af det danske mindretal syd for grænsen.

Skal maden også være inspirereret af vikingerne, serveres autentiske retter på Restaurant Wikingerschänke og

Hoteller i nærheden af Danevirke

Ringhotel Waldschlösschen ligger centralt for Danevirke-besøg og er i sig selv et afslappende og veldrevet familiehotel.
Hotel Alter Kreisbahnhof inde i Schleswig By har gode værelser, også til familier, til en fornuftig pris.
Camping med flot udsigt over fjorden og Schleswig findes tæt ved vikingemuseet Haitabu.