Hansestaden Wismar hitter

1050
Den gamle havn i Wismar og Sct. Nikolai kirken.

Tag på svinkeærinder i Wismar

Wismar lugter af hav og havn, tjære og øl. Med andre ord et godt sted at snuse nærmere til hansestædernes historie, og den er så unik, at UNESCO har gjort den til verdensarv. En slentretur fra torvet i centrum ned til den gamle havn er et must. Det samme er specialiteten Mumme – godt, stærkt Wismar-øl.

Torvet og den hyggelige havn, de gamle gotiske gavlhuse, kirkerne og kanalerne – Wismar er ikke stor – 45.000 indbyggere – men på en tur rundt i byen kommer man hele tiden ud på svinkeærinder.

Turen begynder på Markt, det kæmpestore torv, 10.000 m2 helt præcist, og fortsætter forbi nogle få highlights ned mod havnen. Svinkeærinder og afveje finder I nok selv.

De smukke gavlhuse i Lübschen Straße er velbevarede.

UNESCO-udmærket for sin byplan
Wismar var engang omkranset af vand – faktisk var den en lille ø, men det opdager man ikke i dag, selv om den oprindelige grundplan er så velbevaret, at det er en af grundene til, at UNESCO i 2002 gjorde Wismar til verdensarv – sammen med Stralsund.

En anden grund er, at den ene originale bygning fra middelalderen og hansetiden afløser den anden. Det kan I få mere at vide om i et af de gamle huse, der er gjort til Welt-Erbe-Haus, der i sig selv fortæller historie og supplerer den med interaktive udstillinger.

Kig på byen fra kirketårnet
Tag jer også tid til at tage med elevatoren i tårnet i Marienkirche, herfra er der en fantastisk udsigt ud over byen og vidt ude over landskabet og Østersøen. I tårnet, der er det eneste, som er tilbage af Marienkirche efter bombardementer i 2. Verdenskrig, er der en god 3D-film om, hvordan man fra 1200-tallet byggede de store gotiske kirker langs Østersøen.

Vandkunsten på torvet stod klar i 1602 og leverede drikkevand til Wismars borgere i næsten 300 år.

Århundreders stilarter torvet rundt
Efterhånden er Markt, det store torv, stort set ryddet for trafik – kun nogle få parkeringspladser er ladt tilbage rundt om den store brostensbelagte plads.

Tirsdag, torsdag og lørdag stiller handlende deres boder op og sælger kæmpestore græskar eller hvad der nu er årstid for, ost og pølser, kurve, hjemmesko og blomster.

Midt på pladsen står Wismars stolthed, den smukke gamle brønd, hvor borgerne hentede drikkevand indtil 1897. Den er bygget som en pavillon i hollandsk renæssancestil.

Rundt om torvet ligger gavlhuse som repræsentanter for flere hundrede års skiftende smag og arkitektur – det ældste hus er restaurant Alter Schwede fra 1380 i røde teglsten med glaserede sten og et “kniplingsmønster” i gavlen som udsmykning ud mod torvet. Tøv ikke med at gå ind og smage på maden, den er solid tysk og veltillavet. Navnet ‘den gamle svensker’ fik den, fordi Wismar og resten af Mecklenburg var svensk fra 1648 til 1803.

Brauhaus zum Lohberg har gennem århundreder serveret bl.a. Mumme – det lokale mørke øl.

Gågader, gruber og godt øl
På turen mod havnen kan I tage gågaden, der meget passende hedder Krämerstraße, ‘Kræmmergaden’, hvor der ligger flere flotte gavlhuse. Og et stort hus i jugendstil på hjørnet af Lübsche Straße, der er det første Karstadt-stormagasin i Tyskland, åbnet i 1881 af Robert Karstadt.

Undervejs passerer I kanalen Frische Grube fra 1200-tallet. Her hentede byens fattige vand til alle formål, og den har ikke altid været så frisk som nu, da den er renset op.

Tæt på havnen skræver et pilskævt, rødt bindingsværkshus hen over kanalen. Det står på to hvælvinger, der har givet huset navnet Gewölbe (Hvælvinger). Her testede mundskænken i hansetiden vin, inden der blev sagt god for den og kunne fragtes fra skibene til rådhuset. Senere var der ølstue og fiskebutik. Nu er der ferielejligheder i huset.

Lige i nærheden ligger restaurant Brauhaus zum Lohberg, hvor I kan smage det lokale, mørke øl Mumme, inden turen går omkring den gamle havn. I havnen ligger hansekoggen Wissamare, bygget af frivillige og sendt på jomfrurejse i 2006. Den tager gæster med på 3-timers sejlture ved forudbestlling.

PRAKTISK
Vi anbefaler at tage – mindst – en overnatning i Wismar, så I kan lære byen at kende. Steigenberger Hotel Hamburg lige på torvet har trods fire stjerner absolut rimelige tilbud. Og er I først blevet lokket indenfor, anbefaler vi et besøg i hotellets Weinwirtschaft. Her er dejlige vine på kortet – også tyske – og prisen sættes ned, hvis I vil have nogle flasker med i bilen til at nyde hjemme.

Marienkirche
Bliedenstraße 4

Åbningstider
Tårnet er åben april-september kl. 10-16 og oktober-marts kl. 11-15.

En tur med glaselevatoren op til udsigtsplatformen er de 3 euro værd, som den koster. 3D-film er gratis.

Ugemarked
Markt

Åbningstider
Tirsdag, torsdag og lørdag kl. 10-17.

Welt-Erbe-Haus
Lübscher Straße 2

Åbningstider
April-september daglig kl. 9-17, oktober-marts kl. 10-16. Gratis adgang.

Brauhaus zum Lohberg
Kleine Hohe Straße 15

Åbningstider
Åbner hver dag kl. 11 og lukker på forskellige tidspunkter.

Wissamare
Am Alten Hafen

Sejlture bookes her.