Alene i centrum af Hamburg ligger julemarkederne så tæt, at man til fods let kan besøge alle 9 og blive godt fyldt op. For voksne kan det frivole Santa Pauli julemarked langs Reeperbahn være finalen.
I eftermiddagens tidlige tusmørke stråler lyset ud fra salgsboderne, der er pyntet godt op med guirlander og gran. Dufte fra alskens spiselige fristelser blander sig på vejen gennem julemarkedet: Brændte mandler, ristede kastanjer og champignons, grillede pølser, krydderier fra julekager og varme retter – og ikke mindst Glühwein.
iTyskland.dk var med på åbningsdagen mandag 21. november, hvor vi besøgte 5 julemarkeder og passerede et par stykker mere i farten. Vi var ikke de eneste danskere, der blandede os i mylderet af julehungrende gæster. Thomas Schultze passer en vens bod, hvor han sælger Stollen, de ægte julekager fra Dresden. Han deler smagsprøver ud og er ikke umiddelbart begejstret, da han erfarer, at jeg er fra Danmark.
“Danskere køber sjældent mine Stollen, de spiser kun smagsprøverne”, siger han. Da jeg og en medrejsende hører dette, køber vi hver et stykke, og han må smilende justere sin opfattelse.
En nyere opfindelse i Hamborg
Julemarkeder har sydtyskerne holdt i århundreder i Nürnberg, Augsburg og München, men i Hamburg er de en forholdsvis ny opfindelse. For 16 år siden åbnede byens første julemarked på rådhuspladsen, og derfor bliver det kaldt ‘det historiske julemarked’, hvad det også er sammenlignet med byens nyeste.
Det historiske julemarked har trods sin unge alder en del historiske elementer: Karussellen er fra 1936 og flere af de 78 boder er op mod 100 år gamle. De er indsamlet af Cirkuskongen Bernhard Paul fra Roncalli, der i 2000 blev bedt om at skabe og stå i spidsen for Hamburgs første og største julemarked på Rathausmarkt.
Det har han gjort siden med sin sans for detaljer. Selv årets Glühwein har han designet ved at udvælge de bedste krydderier og druer fra en præmieret vinmager i Pfalz. Ingen masseprodukter – heller ikke de flydende. Markedets gader bærer skilte som fx ‘Spielzeuggasse’ (legetøjsgyde) og her kører en modeljernbane rundt langs kanten af tagene. Endnu højere oppe tager en ægte julemand turen i sin kane trukket af rensdyr tre gange dagligt kl. 16, 18 og 20. De besøgende kan opleve kunsthåndværkere i aktion lige fra glaspustere og træskærere over smede til ravslibere.
Hamborgs mest elegante marked
Langs Jungfernstieg på bredden af den lille Alster-sø ligger på 10. år Weisser Zauber – det klart mest elegante julemarked. I den ene ende står det lille pariserhjul fra 1926. Netop højt nok til at give udsigten et ekstra løft over Binnenalster-søen, de lange rækker af hvide telte med spidser i toppen og lysdekorationer i træer og på telte.
I mange af teltene bliver der solgt designervarer, og kvaliteten virker gennemgående højere end på de konkurrerende markeder i byen. Priserne følger sikkert med opad selv om deres udsendte ikke har foretaget prissammenligninger. Indtrykket af det hvide marked er eksklusivitet, ligesom det virker mere luftigt, indbydende og moderne, for dem, der kan lide dette.
Det frække julemarked i byen
Santa Pauli er St. Pauli’s frisindede udgave af et julemarked, og det er netop åbnet for 10. gang. Modsat Hamburgs øvrige julemarkeder kan man her få sig en Intim piercing, købe sex-hjælpemidler og frække nissepigekostumer.
I en bod arbejder træskærer Elmar Thüry fra Odenwald ved sin drejebænk. Han fremstiller dildoer i træ. Miljøvenlige og yderst behagelige, forklarer han, og bedre end konkurrenternes produkter i silikone og andre kunststoffer.
“Mine dildoer har højeste tyske TÛV-godkendelse og er grundigt afprøvet, og der er selvfølgelig 2 års garanti på alle over 70 modeller, der kommer i naturfarver”, fortæller han.
For enden af pladsen troner den største scene, hvor der jævnligt er levende musik. Lige bagved ligger Strip-teltet, hvor adgang er forbeholdt personer over 18 år. Go-go-dansere af begge køn viger pladsen for strippere én gang i timen. Gratis adgang.
Høje varmegrader driller på åbningsdagen
På åbningsdagen er der pænt fyldt op på de fleste julemarkeder. Den rigtige julestemning har svært ved at få tag i deres udsendte, for temperaturen er 14 grader i løbet af dagen og 11 grader ud på aftenen. Det hæmmer lysten til Glühwein, der ellers spreder varme i en kold tid.
Hafencitys julemarked reklamerer på kæmpestore vægplakater for deres skøjtebane på 240 kvadratmeter. Varmen har imidlertid forhindret fryseapparatet i at få overtaget, så banen sejler i vand, og det ser ud til at fortsætte adskillige dage endnu. Men varmt vejr stopper ikke julen og ændrer ikke den voksende succes.
Julen skæpper godt i kassen
Julemarkederne er blevet yderst populære og tiltrækker mange besøgende fra ind- og udland. Danskere er de flittigste udenlandske gæster til at besøge Hamburg, og i den næste måneds tid vil rigtig mange opbygge deres julestemning her – foruden at købe ind til højtiden. Allevegne bliver der talt andre sprog end tysk blandt de besøgende allerede på åbningsdagen.
Det skæpper godt i kassen hos ikke mindst hotellerne, der ellers har været vant til at have en stille periode i november og frem til jul.
“Det er typisk Hamburg – it is all about money”, som en lokal ekspert i markedsføring udtrykker det. Og penge er der i det for byens handlende – og for alle sælgerne i juleboderne. I 2015 besøgte 6 mio. gæster byens julemarkeder.
Julemarkedsordbog
Glühwein er den tyske udgave af glögg men knap så sød. Den serveres uden nødder og rosiner, men gerne med et Schuss (et skud snaps, rom, Amaretto eller anden spiritus), så den varmer ekstra godt. Serveres dampende varm, så man også kan varme hænderne på kruset. Mange venner mødes ved Glühwein-boderne efter arbejdstid – eller fredag og lørdag aften som start på en aften i byen.
Pfand (pant) på 2-3 € for det krus, den varme drik serveres i. Når kruset afleveres, får man sin pant igen. Mange tager kruset med hjem, for årets krus er blevet et samlerobjekt.
Muzen og Schmalzkuchen er små stegte og luftige kager, der i smag kan minde om danske æbleskiver, men findes i mange forskellige former. De serveres ofte i et papirkræmmerhus og spises med et drys flormelis over.
Lebkuchen er honningkager oprindeligt fra Nürnberg. De sælges mest til jul, men bages og spises også resten af året og er i øvrigt langtidsholdbare, så de kan bruges som souvenirs og gaver.
Christstollen eller blot Stollen er et julebrød eller en julekage med tørret frugt og nødder med flormelis ovenpå. Det forbindes ofte med Dresden og sælges på julemarkeder gerne som Dresdner Christstollen. Brødet kan holde sig længe.
Heiße Maronen. De varme kastanjer hører – ligesom brændte mandler – til de specialiteter, der findes på ethvert julemarked.