Gratis overnatning i autocamper hos vinbonde

3215
Stilheden på vingården, solens varme og et glas koldt Riesling bringer feriestemningen frem

Ferie i autocamper #6

I bogen Winzer Atlas har vi udvalgt os én af mange vingårde i Pfalz. Den har plads til 5 autocampere, men kun 2 vogne har fundet hertil før os. Vi parkerer, melder vores ankomst, kobler op til strøm, fylder og tømmer diverse tanke, ruller markisen ud og sætter de magelige klapstole frem.

I eftermiddagssolen sænker roen sig til synet af uendelige vinmarker, der kun bliver afbrudt af spredte træklædte bjerge – hvoraf flere har en borg på toppen. Efter en rask gåtur i det kuperede terræn, et par glas af områdets gode Riesling, kan vi konstatere, at ferien er nede i et yderst behageligt tempo. Stilheden og den rene luft på vingården giver sit bidrag. 

65% af druerne ender som hvidvin, men de røde vine vinder frem

Næste morgen besøger vi Erlenwein, Weingut & Destillerie, som vingården hedder. Timo Erlenwein tilhører den unge generation af vinbønder, der generelt er bedre uddannet end deres fædre. Timo har først taget den 3-årige uddannelse til Winzer (vinbonde) i Neustadt, og bagefter har han videreuddannet sig 2 år mere til weinbautechniker.

Nye druesorter og gin

I løbet af sin uddannelse har han været på studierejser til vinproducenter i Frankrig, Italien, Spanien, Californien m.fl. Det har givet inspiration og lyst til at forsøge sig med nye druesorter, som Pfalz-distriktet ikke er kendt for. Timo viser en Sauvignon Blanc frem som eksempel.

Han har også udviklet en gin, der havde premiere for 3 år siden og gav fin omtale i de lokale medier: “Gin er kommet på mode, så hvorfor ikke være med dér?, konstaterer han smilende”.

Timo Erlenwein viser nogle af sine produkter frem og fortæller om livet på vingården

Stor forskel på markernes jord

Det småregner i dag, men ellers har der i en lang periode været varmt og tørt. Vinstokkene er hårdføre og klarer sig med den nedbør, naturen skænker. Kun de nye planter skal have vand, indtil deres rodnet på 6-8 år når langt nok ned i jorden. 

Timo fortæller, at der er stor forskel på jorden på vingårdens forskellige marker. To Riesling-marker med 800 meters afstand kan give meget forskellig smag, fordi den ene mark har større indhold af kalk, mens den anden består af mere sandsten. Hver for sig afgiver de mineraler til vinen.

Kalkstenen fra marken indeholdt en forstenet musling. Th. en sandsten

Ståltanke har vundet indpas

Vingården producerer 50.000 flasker årligt fordelt på 26 hvidvine, 5 rødvine og 2 rosévine. Langt de fleste af dem er tørre (Trocken), for det efterspørger kunderne. De destillerer også frugtbrændevine og likører. Desuden afsætter de 100.000 liter vin til en sekt-producent i området.

I vindistriktet Pfalz handlede vinproduktionen tidligere mest om, hvor mange liter man kunne fremstille, men i de sidste 20 år har kvaliteten været i højsædet. De gamle kunststoftanke er erstattet af ståltanke, der kan køles ned, så vinen i gæringsprocessen holder en konstant temperatur på typisk 19 grader. Tankene i stål er også mere hygiejniske, lettere at rengøre og holder meget længere. Kun rødvin kommer på egetræsfade i 9-12 måneder.

Kølede ståltanke giver fuld kontrol over gæringsprocessen

Vingårdens 4. generation er klar til at overtage

“Min bedstefar blev født i 1920 og deltog i krigen på Østfronten. Da han vendte hjem, havde han oplevet så megen gru, at han ikke havde energi til at udvikle vingårdens produktion, men det har min far haft”, fortæller Timo Erlenwein, der er 4. generation vinbonde og klar til at overtage gården, når den tid kommer.

Hans far er 66 år og stadig meget aktiv. Han har fulgt godt med tiden, har udviklet produktionen – og har indrettet de 5 pladser til campere. Vingården har også 3 ferielejligheder, en vinstue til smagninger og en gårdsplads med mange borde og stole. Til at skabe skygge plantede Timos far et kiwi-træ for 30 år siden. Det er fyldt med frugter.

Det 30 år gamle kiwitræ er fyldt med frugter.

Læs om vores næste stop i vindistriktet Baden