De tyske alper lokker flere danskere til

1582
Sneskovandring er en ny udfordring for de fleste, hvor en rutineret fører leder sin gruppe henover snedybder, der ellers ville være ufremkommelige. Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen

Danske gæster købte 65% flere overnatninger i Garmisch-Partenkirchen i 2015

Bjergene lokker med deres rå skønhed og panorama-udsigter. Den friske bjergluft er nærmest mærkbar helsebringende og mulighederne for alpine oplevelser utallige. Derfor strømmer langt flere danskere til Garmisch-Partenkirchen i Bayern.

I 2015 købte danskere 5.533 overnatninger i byen, hvilket er en stigning på hele 65% i forhold til året før. Alligevel syner danskere ikke meget i årets samlede optælling af overnattende gæster. Ud af 1,4 mio. overnatninger sidste år stod tyskerne for godt 70% selv, mens de resterende knap 30% fordelte sig på mange nationaliteter – især amerikanere, østrigere, englændere, hollændere og asiater.

De besøgende tager en svalende dukkert i én af de skønne bjergsøer om sommeren efter en rask vandre- eller cykeltur i bjergene. Om vinteren er der især skisport på programmet, og mange tager en kort pause og nyder solens varme fra en liggestol ved skipisterne.

Vandring i De tyske Alper er utrolig populært. Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen.

Aktiv ferie året rundt

Garmisch-Partenkirchen er et feriemål året rundt med tilbud til alle – lige fra de meget fysisk aktive over de moderate til de magelige. Hver sæson har sine fortrin. I april kan man fx stå på ski på Zugspitze om formiddagen og spille golf om eftermiddagen, idet området har to golfbaner.

På Zugspitzes gletcher kan man løbe på ski halvdelen af året – fra november til maj, men det er ofte i kombinationen af forskellige udfoldelser, at oplevelserne på et rejsemål bliver til noget særligt.

Fra tøbruddet i foråret og frem til vinteren er bjergområdet udgangspunkt for mange vandreruter i forskellige sværhedsgrader og længder og lokker mange til. Cykling er ligeledes meget populært, og større udfordringer for dem på mountainbikes skorter det ikke på, når de tager cyklerne med skilifterne op på bjergene for at suse ned.

AlpeTestival i august udnytter skihopbakkens højdeforskel til en anden form for svæv. Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen.

Sommer = sundhedsferie

Sommeren er varm i dalen, men oppe i højderne kan man blive kølet lidt af, og det passer fint til aktiv ferie. Bjergbestigning og klatring på klippevægge kan nok bringe pulsen op, men mindre kan også gøre det. I bjergområdet er der 300 km vandrestier at udforske.

Badning i områdets søer og floder er særlig skønt, fordi udsigten til bjerge og skove altid er der, når man kigger op. Vandet er typisk 22-24 grader i højsommeren og føles stadig forfriskende, fordi lufttemperaturen er 27-30 grader.

Rafting på floden Loisach eller yoga-klasser kan bestilles hos GaPa Gesundheits-Eck, der er stedet, hvor utallige aktiviteter bliver udbudt året rundt. Alt fra guidede byvandringer til ugekurser for powerkvinder. Her er stærkt fokus på sundhed og velvære. ‘Sundheds-hjørnet’ finder du ved turistinformationen i Garmisch, Richard Strauss Platz 2. Få gratis rådgivning om aktuelle aktiviteter og en sundheds-te ‘To-Go’.

Der er kilometerlange kælkebaner i begge skiområder og mulighed for at leje kælke. Foto: Markt Garmisch-Partenkirchen.

Vintersport af alle slags

Om vinteren er det alle former for skisport, der udfolder sig her i Tysklands førende alpine skiområde: Styrtløb, slalom og skihop. Langrend er muligt men mængden af sne afgør, hvor mange løjper der er farbare. Kilometerlange kælkebaner er her flere af, og de kan udfordre store som små. En anden mulighed er at leje et par skøjter og løbe rundt på den olympiske skøjtebane inde i byen.

I bjergene kan man prøve sneskovandring med en guide, der kender området godt og sikrer maksimalt udbytte af turen. Vil man hellere vandre på egen hånd, er der mange vandrestier at vælge mellem, hvor sneen er ryddet.

Når det bliver tid til at puste ud efter en god dag på ski, har de fleste hoteller har deres egne wellness-områder med svømmebassin, sauna og måske dampbad foruden fitness-rum. Et alternativ er Alpspitzwellenbad med stort indendørs bølgebassin og vandrutschebaner. Det er et klart hit hos børnene, mens de voksne får maksimal afslapning i de tilhørende saunaer og dampbade.

Chocolaterie Amelie i Ludwigstrasse 37 fremstiller de lækreste praliner.

Oplev begge landsbyer

Ga-Pa kalder mange de to sammenlagte landsbyer, hvor Garmisch er den yngre og Partenkirchen den ældre. Derfor er det interessant at gå rundt i begge landsbyer, der stadig oplever sig som forskellige trods ‘tvangsægteskabet’ for 81 år siden op til Vinter-OL. I Garmisch finder du den bedste shopping med flest store butikker og en mindre gågade.

Ludwigstrasse i Partenkirchen er mere hyggelig og blandt de ældste i byen med sine flotte dekorerede huse på rækker og små forretninger. Besøg Chocolaterie Amelie i nr. 37 der åbnede i januar og selv fremstiller de lækreste fyldte chokolader. Tag et kursus på chokoladefabrikken og lær, hvordan du laver praliner.

Vil du spise god bayersk mad og opleve ægte tyrolerstemning, kan jeg anbefale Gasthof Fraundorfer, Ludwigstrasse 24. Det er et velbesøgt sted, hvor lokale gæster blander sig med turister. En musikant spiller lystigt på sin harmonika og flere gange under middagen giver to ungersvende i lederhosen og filthatte prøver på de lokale danse.

Næste gang jeg besøger Ga-Pa, vil jeg overnatte på Gasthof Fraundorfer.

Gågaden i Garmisch har gode shopping-muligheder med udsigt til bjergene omkring byen.

Ga-Pa’s vigtigste festivaler

Nu er det ikke kun natur og aktiv ferie, der trækker besøgende til Ga-Pa. Året igennem afholder byen en del festivaler og tilbagevendende events. To bys-børn har sat deres præg på kulturlivet: Komponisten Richard Strauss og forfatteren Michael Ende.

Richard Strauss blev ganske vist født i München, men i 1908 flyttede han til Ga-Pa, hvor han boede i over 40 år og komponerede mange af sine værker. 11.-17. juni finder årets Richard Strauss Festivalen sted.

Michael Ende, der bl.a. skrev ‘Den uendelige Historie’ og ‘Momo’, har efterladt sig et poetisk eventyr-univers i og omkring sit fødehjem. Nyd klassiske udendørs-koncerter i Michael Ende Spa Park fra maj til oktober.

Garmischer Festwoche (30. juli -7. august) og Partenkirchner Festwoche (13.-22. august) er byfesterne, hvor de lokale folkedragter bliver svunget rundt i dans. Her er optog, koncerter og konkurrencer fx i stenløft.