Celle rummer 500 fredede bygninger

1213
Hoppener Haus fra 1532 er blandt Celles flotteste

Gå på byvandring tilbage i historien

Få byer i Tyskland fremviser så meget velbevaret bindingsværk som Celle. Farverige, kunstfærdige og fyldt med træudskæringer rejser Celles stoltheder sig på lange rækker i op til 6 etagers højde: Henved 500 velbevarede bindingsværkshuse, der alle er fredede, og mirakuløst undgik 2. Verdenskrigs massive ødelæggelser.

Hoppener Haus fra 1532 er blandt de ypperste med sine flotte dekorationer, der skildrer ikke kun personer af rang, men også guder, planeterne, djævelske og tåbelige figurer, mytiske skabninger, groteske ansigter og krybdyr, som mest sandsynligt karakteriserer de forskellige klasser i samfundet.

De historiske bygninger bygget i let forskudte etager, der rager ud over hinanden i gavlen, øger etagemeterne uden at øge grundskatten. Smart skattetænkning langt tilbage i tiden og kopieret af stort set alle datidens husejere.

Handelsby for fodgængere

Celle ligger syd for Lüneburger Heide og har i dag ca. 71.000 indbyggere. Byen har bevaret sin position som en vigtig handelsby for oplandet. Store dele af den gamle bydel er forbeholdt fodgængere, og netop en slentretur rundt i de hyggelige gader er en oplevelse.

I gadeplan er der indrettet butikker i mange af bindingsværkshusene. Her sælges det nye og moderne i velbevarede historiske omgivelser.

Gennem mere end 300 år var Celle den officielle residens for den lüneburgske del af den tyske fyrsteslægt Welf. Hertug efter hertug har regeret fra Celle indtil 1705.

Det gamle rådhus dateres med sikkerhed tilbage til 1378, men det menes at være opført allerede ved Celles grundlæggelse i 1292. Det ligger ud til markedet og er flere gange blevet udvidet. Den nordlige gavl er rigt ornamenteret – et mesterstykke af Weser renæssance. I rådhuskælderens restaurant, Ratskeller, findes stadig gotiske kors-hvælvinger.

Celle er kendt for sine smukke gavlfacader
Husenes gavlvendte facader er typisk for Celle. (Foto: J.A.Fischer)

Besøg Hertugslottet og oplev museet

Hertugernes slot i Celle er forbundet med dansk royal historie. For her døde den landsforviste Dronning Caroline Mathilde i 1775 af tyfus knap 24 år gammel. Men hvorfor endte en dansk dronning sine dage på slottet i Celle?

Caroline Mathilde var ud af engelsk kongeslægt, og som 15-årig blev hun gift med den 17-årige danske kong Christian d. 7. Hendes kærlighedsaffære med den kongelige livlæge Johann Struensee endte ret bogstaveligt hovedløst. Selv blev hun skilt fra kongen og frataget sin titel og sine to børn.

Caroline Mathildes broder var på dette tidspunkt blevet konge af England som Georg III. Han havde arvet store områder ved Hannover foruden slottet i Celle. Slottet havde stået tomt siden den sidste hertugs død i 1705, og Caroline Mathildes ankomst i 1772 gav byens befolkning håb om nye aktiviteter i den smukke residens. Takket være sin bror var hun nu prinsesse af Wales og Hannover og blev tituleret dronning.

Efter hendes død blev der arrangeret en stor indsamling i byen for at skaffe penge til et monument over hende. Monumentet står i Französischer Garten.

Slottet er flot restaureret og indrettet som museum med bl.a. teatersal og kirke. Besøg dronningens gemakker og få et indblik i det hof, hun holdt i gang i sine sidste leveår.

Celle Palace
Hertugens slot i Celle er byens ældste bygning. I dag et spændende museum. (Foto: Andreas Kaster)

Overnat i Celle

Med 27 hoteller i Celle er der nok at vælge imellem. Her er 3 forslag:
Hotel Celler Hof  (3*) i den gamle bydel, hvis du vil bo centralt.
Det mere luksuriøse Hotel Fürstenhof (5*) få minutters gang fra centrum.
Hotel St. Georg Garni (3*) er med kun 15 værelser blandt de mindste af Celles hoteller, men det er blevet kåret som byens bedste i 2016. Det ligger 10 min. gang fra bymidten.

Spis i Celle

Flere end 100 restauranter kan du stille sulten hos. Hvis midtbyens historiske omgivelser har givet dig mod på mere, så prøv: Ratskeller Celle – byens absolut ældste beværtning og restaurant. Den fik sin første bevilling i 1378 og lå under datidens rådhus. Køkkenet serverer egnsretter herunder vildt.

TIP til de modige: Prøv den lokale snaps, Ratzeputz, som indeholder ekstrakter og destillater af ingefærrod. Den blev opfundet her i Celle i 1877. I dag er den på sølle 58% men tidligere var den betydelig stærkere.