Bliv og oplev Rostock

1806
Rostocks havn er et godt udflugtsmål med caféer, restauranter, marina og turbåde.

Rostock er meget mere end en havn

Færgen fra Gedser lægger til i Rostock Überseehaften 13 km nord for centrum. Da I nok alligevel skal sydpå, giver det mening at tage ind til Rostock på vejen. Det letteste er at smutte gennem tunnelen under Wanow-floden og derved spare nogle kilometer.

Tjek ind i unge, gamle Rostock
Rostock er livlig – det sørger 15.000 studerende for, den er fuld af gemytligt havne- og sejlermiljø, og der er god stemning og shopping i den lange gågade Kröpelinerstraße.

Men Rostock er også ældgammel. Den var en stor medspiller i middelalderens svar på EU, hanseforbundet. Den blev større op til 2. Verdenskrig, da rustningsindustrien lavede både fly og skibe. Og den var en vigtig værftsby i DDR. Også efter genforeningen fortsætter Rostock med at vokse – det er ikke nogen selvfølge i Østtyskland.

Universitetspladsen med springvandet ligger midtvejs på gågaden, Kröpeliner Strasse (foto©_René Legrand)

Husk at kigge op
Det bedste overblik over byen får I fra udsigtsplatformen i St. Petrikirche, men ellers gælder det i Rostock også om at kigge op, også i Kröpeliner Straße, selv om det kan være fristende at kigge vinduer.

Gaden gemmer på de fineste klenodier i gavlhuse, der har mange hundrede år på bagen. Eller – i hvert fald deres forgængere. For centrum blev ramt af en stribe fuldtræffere under 2. Verdenskrig og var i årevis ubeboelig. De fleste huse er genopbygget, så de ser ud som de oprindelige, men inde bagved er de topmoderne. Også St. Petrikirche blev svært beskadiget.

Et kig fra rådhusets indgang ud på Neuen Markt. Foto: Thomas Haentzschel/ nordlicht

For enden af Kröpeliner Straße skal I kigge både op og ned og ind bagved, for rådhuset, der ligger her, består af flere huse uden på hinanden. Den yderste facade kan man uden at fornærme nogen godt kalde yndig, som den står i sart rosa barok. Bagved titter det øverste af den gotiske facade op – den er kun til pynt.

Imens kan børnene prøve at finde rådhus-slangen – den er af bronze og snor sig rundt om en søjle midt på facaden. I kælderen og ud på torvet er der Ratskeller-restaurant, og så er Neuer Markt, som pladsen hedder, også trafikknudepunkt for Rostocks sporvogne.

Mindetavlen over Tycho Brahe der studerede i Rostock 1566-67

Universitetet kostede Tycho Brahe hans næse
Midtvejs på Kröpeliner Straße er den trekantede Universitetsplads et godt sted at slå sig ned. Her er græs, bænke og vand – i Livsglædens brønd, der er elsket af store og små. Universitetets statelige hovedbygning fra 1870 ligger også her – Rostock fik Nordeuropas første universitet i 1419.

Den danske Tycho Brahe studerede i Rostock 1566-67, og det var her, han mistede en del af sin næse – i en duel med den ligeledes danske adelsmand og studerende Manderup Parsbjerg. I kan se Tycho Brahe med næse på et relief på muren ved hjørnet af Buchbinderstraße og Garbräterstraße, tæt på universitetspladsen.

Slap af i klosterhaven
Inde bag den gamle bymur ligger Kloster zum Heiligen Kreuz, og først og fremmest er der dejlige slentreture mellem blomster, buske og træer, der er græs, bænke og legepladser.

I klostret, der er kulturhistorisk museum, er der en populær cafe med enkle retter, kaffe, te og kage. Cafeen drives af Røde Kors af professionelle i samarbejde med unge med fysiske eller psykiske handicap.

Havnen i Rostock bliver i dag mest brugt som hyggehavn med caféer og restauranter.

Havnen er Rostocks hjerte
Rostock ville ikke være Rostock uden sin havn. Ganske vist er den i dag kun i brug som marina og hyggehavn med underholdning, gamle og nye restauranter og cafeer imellem hinanden langs den brede kajplads. Nå ja, og så selvfølgelig de krydstogtskibe, der kan komme ind i bunden af Warnow-udløbet.

Stig op i St. Petrikirches tårn
Udsigtsplatformen i St. Petrikirches tårn ligger i 45 meters højde, og en tur derop er umagen værd. Den første varer 26 sekunder, den sidste går over 196 trin. Heroppefra er der udsigt ud over hele byen i alle retninger, ud over havnen ved Warnow-floden og til kurbyen Warnemünde – og direkte ned over kvarteret rundt om kirken, som er byens ældste.

Besøg Hanse Sail Rostock i august – én af verdens største maritime festivaler. Foto: Lutz Zimmermann ©

Tag på havnerundfart
Hver dag i højsæsonen sejler udflugtsbåde ud ad Warnow, helt ud forbi Überseehafen og ud til kurbyen Warnemünde og tilbage igen. Om vinteren sejles der i weekenden.

PRAKTISK
Der er mange parkeringshuse i centrum og langs Stadthafen, og vi anbefaler at stille bilen og bruge benene.

St. Petrikirche
Alter Markt

Åbningstider
Maj-september kl. 10-18, oktober-april kl. 10-16.
Besøg i kirken er gratis, adgang til udsigtsplatformen koster 3 € og 6 € for en familie med to børn.

Tip: Begynder I en byrundtur i Rostock med en tur op i St. Petri-kirketårnet, kan I være heldige at finde en parkeringsplads i kvarteret.

Cafe Kloster
Klosterhof 6

Åbningstider
Mandag-lørdag kl. 11-19.

Havnerundfart
I højsæsonen (påske til oktober) er der mange afgange ml. kl. 10.30 og 15.30. November-påske er der lørdag og søndag to afgange kl. 11 og 14.