Berlin langs muren

2104
Trabanter med pruttende 2-takts motorer var stærkt forurenende, men de var -og er - et symbol på DDR.

Opdag Berlin langs Muren

Berlinmuren er væk, men Berliner Mauerweg eksisterer. Her mødes øst og vest på en 160 km lang cykelrute rundt om det tidligere Vestberlin. Mest interessant er strækningen fra Mauerpark til Checkpoint Charlie. I Berlin kan du møde muren, også der hvor den er væk.

Øst og vest på kryds og tværs
Det meste af muren er væk i dag, men en tur langs det mest kendte stykke mur, East Side Gallery, er hele de 1,3 kilometer værd. Kunstværket ligger i centrum som en del af Mauerweg, der også fører forbi genforeningens ikoniske bygninger: Rigsdagen, Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie og forbi den genopbyggede Potsdamer Platz, Holocaust-mindesmærket og Topografie des Terrors.

Mauerpark
Prenzlauer Berg, et af de mest populære boligkvarterer i Berlin, lå i det tidligere Østberlin, mens Wedding, det røde arbejderkvarter, lå i Vestberlin. Nu er de to kvarterer vokset sammen hen over Mauerpark, og hver søndag fyldes de af mennesker, som slentrer ad de smalle passager mellem boderne på parkens loppemarked. På jagt efter kunst og kuriositeter.

Checkpoint Charlie
Under den kolde krig var Checkpoint Charlie i Friedrichstraße den mest berømte grænsepost mellem Øst- og Vestberlin, ja nærmest symbolet for grænsen mellem Østblokken og Vesten. Et par ‘soldater’ står som regel ved kontrolposten, klar til at stille op til fotografering, og når der skal tages en selfie. Rundt om Checkpoint Charlie er der opstået en hel lille musemslandsby med fokus på muren og den kolde krig.

En østtysk kvinde blev smuglet til vesten gemt i en højttaler. Se mange flere opfindsomme måder at flygte fra DDR på.

Haus am Checkpoint Charlie
Det ældste museum på stedet er Haus am Checkpoint Charlie, oprettet allerede et par år efter, at muren blev opført. Det har en stor samling af klenodier, skrifter, udklip og illustrative flugthistorier fra den kolde krig. På grund den overvældende mængde data og effekter, som er kommet til gennem mange år, kan museet være svært at overskue.

Black Box
Black Box, den sorte boks, også ved Checkpoint Charlie, er et nyt museum, der i en mere forenklet form fortæller koldkrigshistorie og historien om muren ved hjælp af bl.a. video og plancher. Navnet Black Box refererer til den sorte boks, der samler information i fly, så man i tilfælde af havari kan rekonstruere forløbet. Her drejer det sig så bare om at bevare historien om den kolde krig for eftertiden.

Asisi Panorama
Når man træder indenfor i Asisis Panoramabygning ved Checkpoint Charlie, får man et kig ind i hverdagen både øst og vest for muren i Berlin i 1980’erne. Den iransk-østrigske kunstner Yadigir Asisi boede i vest-bydelen Kreuzberg i den periode, udstillingen skildrer – med punkere og bz’ere i vest og dødsstriber og barrikader i øst. Han kalder den cirkelrunde opsætning for Die Mauer – Muren, og den ses bedst oppe fra en udsigtsplatform, der giver indtryk af, at man kigger tværs hen over muren. Musik og lyssætning sætter fut til fantasien og hjælper forestillingsevnen, og de mange detaljer på billederne giver stof til både erindring og eftertanke.

Få en panoramisk oplevelser af Muren og forskelligheden i øst og vest.

Topographie des Terrors
Udstillingen Topografphie des Terrors handler om forbrydelser i 2. Verdenskrig. Her – direkte på det, der blev grænsen mellem Øst- og Vestberlin – lå nemlig Gestapos og SS’s hovedkvarter. Her blev modstandere af det nazistiske styre fængslet og udsat for grusomme forhør. Bygningen blev bombet under krigen og senere fjernet; kun de udgravede kældre er tilbage, og i de indgår i den åbne del af det dokumentationscenter for nazisternes forbrydelser, som Topografphie des Terrors er. Udstillingen fortsætter indendøre i en udstillingsbygning fra 2010. Et langt stykke af den gamle mur står tilbage, og på den anden side af muren, dvs. i det tidligere Østberlin står flere af de bygninger, som både under krigen, i DDR og i dag er en del af regeringshovedkvarteret.

East Side Gallery
Man bliver glad af at færdes omkring dette stykke af muren. Med stærke farver og optimistiske budskaber formidler mange af motiverne på det 1,3 kilometer lange kunstværk den fremtidstro, der prægede den første tid efter murens fald. Malerierne er fredede, men det er en konstant kamp at bevare kunstværket, fordi pladsen direkte ved Spree-flodens bredder er meget attraktiv for investorer, der gerne vil bygge boliger og hoteller. Et nyt højhus er f.eks. bygget direkte ved East Side Gallery, og det kostede det danske bidrag til mur-monumentet, nemlig maleriet Himlen over Berlin af kunstnerne Karina Bjerregaard og Lotte Haubart, der havde sat det eneste dansk fingeraftryk kunstværket.

Mauerweg på cykel eller til fods
Mauerweg langs den mur, der indtil for godt 25 år siden delte Berlin i øst og vest, er 160 km lang, måske lige rigeligt til en gåtur, men fint til f.eks. tre dage på cykel. Den mest oplagte bid til en tur til fods i centrum er omkring 10 km. Den er tegnet ind på de fleste kort, også dem, man får udleveret på hotellet.

Nogle steder er ”muren” lagt som chaussesten midt i kørebanen, andre steder er forløbet markeret med små skilte med teksten Berliner Mauerweg, sat op ved gadeskiltene.

Mauerpark
Mauerpark er et populært sted, især om sommeren, og der er ofte koncerter og optræden på amfiscenen. Søndag er loppemarkedsdag i Mauerpark, og Flohmarkt am Mauerpark, som markedet hedder, er det helt store tilløbsstykke.

PRAKTISK

Mauerweg
I kan hoppe på Mauerweg, der hvor det passer bedst. På Mauerweg-hjemmesiden finder I turforslag og information om, hvad I kan gå på opdagelse efter langs Mauerweg.

Mauerpark
Flohmarkt am Mauerpark
Bernauer Straße 63-64

Åbningstider
Loppemarkedet er åbent søndag kl 7-17

Haus am Checkpoint Charlie
Friedrichstraße 43-45

Åbningstider
Museet er åbent hver dag året rundt kl 9-22

Black Box
Friedrichstraße 47/ hjørnet af Zimmerstraße

Åbningstider
Daglig kl 10-18

Asisi Panorama
Friedrichstraße 205

Åbningstider
Dagligt kl 10-18 og længere i sommerferie og efterårsferie

Topographie des Terrors
Niederkirchnerstraße 8

Åbningstider
Åbent daglig kl 10-20
Der er gratis adgang til både den udendørs og den indendørs udstilling