10 grunde til at rejse til Sylt

18480
Stråtækt idyl i Keitum på Sylt (foto: Sylt Marketing-Michael Reidinger).

Tag på badeferie på en ø i udlandet. Lige syd for den dansk-tyske grænse ligger Sylt.

Hvis du har været på Fanø og Rømø og er vild med Vadehavets natur og strande, så vil Sylt med garanti give dig nogle nye oplevelser, selv om der også er lighedspunkter.

Her giver vi dig 10 grunde til at holde ferie på Sylt:

1. Sylt ligger tæt på Danmark
Det er hurtigt at komme til Sylt:
MED BIL: Vil du have bil med til Sylt, så kør på biltoget i Niebüll, der ligger 21 km syd for Tønder. Togrejsen over Hindenburg-dæmningen tager 40 min. til Westerland. Som alternativ kan du køre til Rømø og tage bilfærgen fra Havneby til List på Sylts nordspids. Overfarten tager ca. 40 min.

Biltoget til Sylt kører på den 11 km lange Hindenburgdæmning.

MED TOG: Kør via Tønder til Niebüll og skift her til regionaltoget til Sylt. Se køreplan. De fleste hoteller og udlejere af ferieboliger afhenter deres gæster ved toget i fx Keitum eller Westerland.
Medbring din egen cykel eller lej fx en el-cykel, så bliver vinden ikke en udfordring, og du kan komme hurtigere og længere omkring. Her finder du Cykeludlejere.

2. Det behøver ikke koste en bondegård
Sylt i højsommeren bliver ofte fremstillet som de rige tyskeres ferieparadis. Men øen rummer også 7 campingpladser, 3 vandrerhjem og rigtig mange ferielejligheder, og derfor er Sylt også et feriemål for gæster med almindelige indtægter. Størstedelen af øens 7.000 hotelsenge bliver til gengæld solgt til opskruede priser, som de færreste danskere er villige til at betale. Udenfor højsæsonen derimod kan man finde mange gode tilbud på indkvartering.

3. Hele 98% af gæsterne er tyskere
Langs den danske vestkyst er det andet hovedsprog tysk, men hvorfor ikke gå all-in og tage en vadehavsferie i udlandet, hvor du er omgivet af tyskere? 98% af de 850.000 gæster der årligt holder ferie på Sylt er tyske turister og sommerhusejere. Oplevelsen af at være i udlandet er ægte – selv om du en sjælden gang løber ind i en repræsentant for det lille danske mindretal.

4. Oplev en varieret vadehavsnatur
En tredjedel af Sylt består af klitter, mens resten fordeler sig på marsk og lyngklædte hedesletter – foruden veje og bebyggelser. Klitten, Uwe-Düne, der rager 52,5 meter over havet, ligger nær Kampen og er øens højeste udkigspunkt. 2 vandrerklitter på 30 meters højde ved List i nord flytter sig årligt 5 meter. Langs øens østkyst kan man opleve Vadehavet, der blev udpeget som UNESCO verdensarv i 2009 for sit landskab, sin dynamik og biologiske mangfoldighed. Tag på en guided tur og få indblik i det fascinerende økosystem, hvor der under 1 kvadratmeter sand lever op mod 2 mio. organismer.

Guidede vandreture i Vadehavet er populære (foto: © Sylt Marketing Holger Widera)

5. Besøg 11 landsbyer og hovedbyen Westerland
Sylts godt 20.000 fastboende er en skøn blanding af indfødte ‘syltere’, hvad man først kan kalde sig efter 2 generationer på øen, og en del tilflyttere. Men de nordfrisiske øboere er også delt geografisk, sprogligt og kulturelt. Et dansktalende mindretal har stadig egen skole, børnehave og kirke, ligesom de fastholder danske traditioner.
Trods de små afstande oplever de lokale sig langt fra som ens. Westerland er øens eneste by, mens der ligger hele 11 landsbyer fordelt over Sylt. Hver landsby har sit særpræg, som dens beboere værner om.

Smørrebrød med alt godt fra havet serveret i List.

6. Spis friske skaldyr til kølige bobler
Friske østers og blåmuslinger serveret med kølig sekt og hvidvin. Den kombination er så populær på vadehavsøen, at Sylt efter sigende skulle være det eneste sted i Tyskland, hvor der drikkes mere vin end øl. Skaldyrene hentes direkte op af Nordsøen ved Sylt. I nord nær List findes Tysklands eneste østersfarm, hvor de høster 2-3 mio. østers årligt. Helt i syd ved Hörnum ligger en blåmuslingefarm og bidrager til Nordsøoplevelsen – for al anden erhvervsfiskeri fra øen er ophørt. Med mere end 200 restauranter og spisesteder er der kulinariske oplevelser til lang tid.

7. Spil golf på 4 baner
Golfbanerne på Sylt er blandt de bedste i Tyskland. Og med 4 golfbaner er Sylt derfor et oplagt feriemål for golfere, fordi det er meget overkommeligt at komme hertil og afstanden mellem dem korte. De ligger naturskønt med udsigt til klitlandskabet og Nordsøen og Vadehavet. Spil en runde på 3 af banerne for 175 € – og kombiner med wellness til ren afslapning bagefter.

8. Wellness- og Spa
De fleste hoteller tilbyder wellness- og spa-oplevelser som en del af opholdet, men hvad med at tage den helt store tur i Syltness Center i Westerland? Utallige former for behandling og skønhedspleje. Lige ved siden af ligger Sylter Welle med bade-, bølge- og svømmebassiner, vandrutsjebaner og mange saunaer. Et godt bud på en varm oplevelse på en kølig regnvejrsdag.

9. Vandsport og World Cup
Havet og strandlivet trækker mest, men også vandsport er populært på Sylt. Der er flere windsurf-skoler med udlejning af udstyr – også kites og boards til dem, der hellere vil padle sig rundt. Windsurf World Cup Sylt bliver hvert år afholdt ved Westerland ligesom Kite Surf World Cup. Fra de 4 marinaer på øen kan man tage på dagsture med båd og fx besøge naboøerne Amrum og Föhr.

10. Cykling og vandring
200 km cykelruter gennem klit- og hedelandskaber på gode cykelstier gør det let at komme rundt og opleve naturen og landsbyerne. Mange udlejer cykler, og især el-cykler er populære (15-20 € for en dag). Med den elektriske hjælpemotor kommer man hurtigt og bekvemt rundt og orker lidt længere dagsture i sommervarmen. De offentlige busser tager cykler med bagpå, hvis benene er blevet trætte.
At vandre langs stranden med fødderne i vand er en del af ferien, men Sylt byder på meget større udfordringer for vandrefolket: 220 km vandreruter i mange længder og flere sværhedsgrader. Stavgang (Nordic Walking) er meget populært, og det kan man tage kurser i.

Læs også: Sylt: Vadehavets eksklusive ferieø